Nyheter

Uppsalas avloppsreningsverk uppgraderas för ökad kapacitet och för att klara nya krav på rening

Förnyelse görs i en första etapp i grovrening och försedimentering. Samtidigt installeras nytt ställverk och reservkraftutrustning. I likhet med andra avloppsreningsverk renas avloppet i flera steg, mekanisk, biologisk och kemisk rening. Först sker grovrening i flera silgaller av typen trappstegsgaller (2 mm spaltbredd) följt av ett sandfång. Grovrenset tvättas och pressas för att senare skickas vidare till energiutvinning. 

Material som tas ur sandfånget separeras i sandtvättar där sanden tas ut, övrigt material återcirkuleras till processen och sanden tvättas och torkas.

Fällningskemikalien järnklorid tillsätts inför försedimentering med syfte att binda löst fosfor till partikulärt samt förbättra avskiljning av suspenderat material i försedimenteringarna. Fällningsdosen kan styras mot vattenflödet eller mot halten suspenderat material. Försedimenteringen sker i runda eller rektangulära bassänger där det sedimenterade materialet, så kallat primärslam, sedan går till rötning. 

I biosteget (inklusive mellansedimenteringen) fortsätter reningen, innan slutsedimenteringen (kemisk rening) tar vid.

Framtida kapacitet

Reningsverket är dimensionerat för 200000 personekvivalenter (PE). En inriktning är att klara 330000 PE år 2035. I en första etapp pågår nu ett projekt för att modernisera delar av verket och klara ett högre flöde in.

– Dels ska ett ökat inflöde klaras, dels ska verket klara de höjda reningskraven för att släppa renat avlopp till recipienten Fyrisån, berättar Martin Petersson, projektledare hos Uppsala Vatten AB. I det aktuella projektet ersätts befintlig grovrening AB och försedimentering A.

Den allra första delen i det aktuella projektet omfattar ledningar från gatan på norra sidan (Stallängsgatan) och in till grovreningen.

Elkraftförsörjning

I det aktuella projektet ingår också om- och utbyggnad av ett av ställverken; det som levererar ström till bland annat grovrening, biosteg A, eftersedimentering och rötning. Ställverket byggs ut med ett rum och nytt skenstråk.

– Det blir också ny transformator och inför framtiden får man kapacitet att mata ut mer el, fortsätter Martin Petersson.

FAKTA 

Byggtid: 2021–2024 

Byggherre: Uppsala Vatten AB

Huvudentreprenör: NCC Sverige AB

Huvudkonsult: Ramboll

Kostnad: ca 400 Mkr