Nyheter

Nya vätgasstationer är på väg att rullas ut

Det finns idag bara en handfull publika tankstationer för vätgas i Sverige, men fler är på gång. Inom drygt två år kan de vara uppe ett 30-tal. Men då krävs att många aktörer agerar, vågar gå före i övertygelsen att vätgas är ett alternativt fordonsbränsle för framtiden. 

Fem av de publika stationerna finns i Stockholm (Arlandastad), Göteborg, Sandviken, Mariestad och Älghult i Småland. Och det behövs förstås många fler för att vätgasen på allvar ska göra sig gällande i framför allt den tyngre delen av fordonsflottan. Det är litet som ”hönan och ägget”.

Det behövs ett utbud av tankstationer för att få igång försäljningen av vätgasbilar och det krävs efterfrågan från marknaden för att intressenter ska våga investera i vätgasproduktion, tankstationer och fordon.

– Det som behövs för att tankstationerna ska kunna bli fler, öka kapaciteten och bli lönsamma är förstås att vi får igång en marknad för vätgas som drivmedel, framför allt med tyngre fordon, tunga lastbilar, distributionslastbilar, sopbilar och bussar, säger Peter Rydebrink, vd för Euromekanik. 

Läs mer i kommande nummer av Nordiska Projekt – ute snart!