Nyheter

ABB lanserar världens första vätskekylda IE5 SynRM-motor

ABB har ytterligare en världspremiär med sin serie med IE5 SynRM-motorer (synkron reluktansmotor) i och med lanseringen av en ny version som kombinerar fördelarna med ultrahög energieffektivitet och högeffektiv vätskekylning. Den nya utformningen sätter en ny standard för hög uteffekt och tillförlitlighet i ett kompakt format.

Kunderna kan använda vätskekylda IE5 SynRM-motorer för att spara energikostnader och minska utsläppen i nya projekt eller ersätta äldre mindre effektiva motorer. De lämpar sig väl för en rad olika branscher, inklusive marin framdrivning, produktion av gummi och plaster samt livsmedel.

En stor fördel med vätskekylda IE5 SynRM-motorer är att de är mycket effektivare än de traditionella vätskekylda induktionsmotorer som är i drift nu, vilket innebär att de har en betydande potential för uppgradering till energibesparande teknik. Energieffektivitet är avgörande för att optimera den totala ägandekostnaden (TCO) för en elmotor eftersom energikostnaden för att driva den under hela livscykeln står för cirka 97 procent av en motors totala livscykelkostnad, där inköpskostnaden enbart står för cirka två procent.

IE5-motorer har 40 procent lägre energiförluster jämfört med vanliga IE3-motorer. Detta innebär att återbetalningstiden för en IE5-motor istället för en IE3-motor ofta blir mindre än ett år.

Tillförlitligheten förbättras av högeffektiv kylning i kombination med en svalare SynRM-rotor och kylflänsar på lagerskölden, vilka minskar driftstemperaturen i lagren. Detta bidrar till att öka livslängden på motorns mest kritiska komponenter och minskar därmed underhållsbehovet.

Motorerna är robusta med tätningar som håller ute fukt, smuts och damm och har en slät utsida vilket förhindrar uppbyggnad av damm. Detta gör dem perfekta för krävande tillämpningar där det behövs hög effekttäthet i begränsade utrymmen, som marina framdrivningssystem och bogpropellrar.

Motorerna behöver inte heller fläktar eller ventilation, så de stör inte den omgivande luften och frigör inte värme i den omgivande miljön. Detta är en stor fördel i processer som påverkas av luftflödet, som produktion av gummi och plaster samt livsmedelstillämpningar, till exempel maskiner för chokladconchning. Utan fläktar ger motorerna också en bättre arbetsmiljö genom lägre bullernivå.

Stellan Rosenquist, produkt och marknadsansvarig för lågspänningsmotorer på ABB i Sverige:

– ABB var först med både SynRM-tekniken och vätskekylning för induktionsmotorer. Nu har vi sammanfört dem i vår vätskekylda IE5 SynRM-motor, vilket gör det möjligt för kunder att dra nytta av fördelarna med ultrahög effektivitet i ett ännu bredare spektrum av tillämpningar. Det här innebär ytterligare en världspremiär för den här serien efter lanseringen av vår IE5 SynRM Increased Safety-motor för explosionsfarliga miljöer.

Den höga uteffekten hos den vätskekylda IE5 SynRM-motorn ger ökad flexibilitet i utförandet. Designen innebär att en motor kan uppgraderas till högre uteffekt i samma format eller medge en ännu kompaktare installation med samma uteffekt.

De vätskekylda IE5 SynRM-motorerna är avsevärt lättare än konkurrenterna, vilket gör dem enkla att hantera och installera. En 240 kW IE5 SynRM-motor i ramstorleken 315 väger 870 kg, nästan hälften av vikten på en motsvarande IE3 induktionsmotor.

Vätskekylda IE5 SynRM-motorer finns i axelstorlekar IEC 200-315 med stomme i aluminium; gjutjärn kan fås på begäran. Den mångsidiga designen ger motorer med enastående prestanda i en rad olika effektstorlekar, från 37 till 710 kW vid 400 V.