Nyheter

Lhyfe bygger en grön vätefabrik i hamnstaden Brake i Niedersachsen

Lhyfe, europeisk tillverkare av grönt och förnybart väte för transporter och industriella tillämpningar, bygger väteproduktionsanläggning i Tyskland, i Brake (Unterweser). Platsprojektet ligger på land i hamnområdet i Niedersachsen Ports (NPorts), den största offentliga hamnoperatören i Tyskland. Anläggningen skulle vara den första i den nordtyska regionen att göra grönt väte tillgängligt för den bredare marknaden. Den banbrytande ceremonin för produktionsanläggningen ägde rum den 1 februari.

Anläggningen kommer att producera upp till 1 150 ton grönt väte per år (installerad elektrolyskapacitet på 10 MW). Elen kommer att komma från vindkrafts- och solcellsanläggningar i landet, genom företags elköpsavtal. Potentiella köpare skulle omfatta olika industri- och mobilitetstillämpningar.

Lhyfe producerar grönt och förnybart väte genom vattenelektrolys, i produktionsanläggningar som drivs av förnybar energi. Företagets första anläggning har redan varit i drift sedan andra halvan av 2021, medan två andra anläggningar i Frankrike invigdes i december 2023. Flera andra anläggningar är för närvarande under uppbyggnad över hela Europa (Frankrike, Tyskland och Sverige).

– Vi är glada över att kunna förverkliga detta 10 MW-projekt. Det visar den ekonomiska bärkraften för vätgaslösningar inom transport- och industrisektorerna och stöder delstaten Niedersachsen i dess ambitiösa mål att bygga en rikstäckande väteinfrastruktur. Hamnen i Brake erbjuder idealiska förutsättningar för att bygga gröna vätgasanläggningar. Detta projekt är också en viktig signal för Lhyfe och tecknet på vår ambition att göra framtidens energiförsörjning mer hållbar. Tack vare vår mångåriga erfarenhet inom området grönt och förnybart väte kan vi möta den växande lokala efterfrågan på rent väte, säger Luc Graré, chef för Central- och Östeuropa på Lhyfe. Med det här projektet driver vi också värdeskapande i regionen. Den lokala tillgången på grönt väte kommer att skapa nya jobb och företag i regionen kommer att dra nytta av rent väte till överkomliga priser.

Niedersachsens ekonomiminister Olaf Lies:

– Dagens banbrytande ceremoni är en stor framgång för energiomställningen i vår kustregion: den markerar inte bara betydande framsteg mot en hållbar energiförsörjning, utan också ett tydligt engagemang för regionalt värdeskapande och avkarbonisering. Brakes hamnläge erbjuder idealiska förutsättningar för produktion av förnybart vätgas. Med detta projekt stärker vi inte bara den regionala utvecklingen, utan också nätverkandet mellan industrin och lokala intressenter som arbetar tillsammans för innovativa och hållbara lösningar. Stort tack för stödet från alla partners som har gjort detta ambitiösa projekt möjligt. Det kombinerar innovation, hållbarhet och regional styrka och är ett exempel på framgångsrikt samarbete på vägen mot en omfattande och hållbar omvandling av vårt energisystem.

– Beslutet att bygga en grön vätgasanläggning i hamnen i Brake är ett viktigt steg mot en regional avkolning. Jag är glad över att Lhyfe inser detta tillsammans med oss ​​och samtidigt är jag mycket stolt över att vi som staden Brake (Unterweser) positionerar oss som en pionjär för ren energiteknik. Projektet hjälper till att stärka den lokala ekonomin och vår stad på lång sikt, säger Michael Kurz, borgmästare i Brake (Unterweser). Tillgängligheten av vätgas lokalt skapar nya möjligheter för företag och främjar utvecklingen av miljövänlig teknik. Hamnen i Brake kommer att bli ett nav för grön innovation och hållbar tillväxt. Jag är övertygad om att detta initiativ kommer att leda inte bara vår industri utan även vår region in i en framgångsrik och koldioxidsnål framtid. 

Projektet i Niedersachsen kommer att spela en viktig roll för att minska koldioxidutsläppen i industrihamnkomplexet och sjötransporter.

– Genom att leverera grönt väte har vår hamn Brake ännu mer att erbjuda. Detta kommer att göra det möjligt för hamnindustrin att i allt högre grad avstå från fossila bränslen. Ett brett nätverk betjänas över korta avstånd. Vi ser detta som ett viktigt bidrag till energiomställningen och den cirkulära ekonomin i regionen. Hamnen i Brake erbjuder det kompletta paketet, inklusive tillgängligt utrymme och trimodala förbindelser till järnväg, väg och vattenvägar. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för att utveckla webbplatsens hållbara framtid, förklarar Holger Banik, VD för Niedersachsen Ports GmbH & Co. KG och JadeWeserPort Realisierungs GmbH & Co. KG.

Projektet representerar ytterligare en milstolpe i marknadsutvecklingen för grönt väte och är inbäddat i regionens lokala värdeskapande tack vare de olika användningsområdena inom mobilitet och industri. Lhyfe tillkännagav nyligen byggstarten av den största väteproduktionsanläggningen i Baden-Württemberg, i Schwäbisch Gmünd.

Den banbrytande ceremonin för denna 10 MW produktionsanläggning ägde rum i oktober.