Nyheter

EIF investerar 60 miljoner euro i Future Energy Ventures Fund I

60 miljoner euro till Future Energy Ventures Fund I för att stödja företag i tidiga skeden inom koldioxidutsläpp, hållbar utveckling och teknik för energisektorn EIF-investeringen är i linje med fondens mål att möta efterfrågan på innovativa lösningar som bidrar till en grönare och mer hållbar framtid.

Europeiska investeringsfonden (EIF) investerar 60 miljoner euro i Future Energy Ventures Fund I, som syftar till att investera i företag i ett tidigt skede med tydliga koldioxidutsläppseffekter, vilket stödjer energiomställningen.

Fonden, med en målstorlek på 250 miljoner euro, förvaltas av Future Energy Ventures (FEV), en global riskkapitalinvesterare som övergick från E.ON:s interna investeringsrådgivare till ett oberoende VC-företag.

Fondens investeringsstrategi fokuserar på digitala och mjukvaruaktiverade affärsmodeller, ofta kombinerade med hårdvara, som bidrar till att minska koldioxidutsläppen i energisektorn.

EIF:s vd Marjut Falkstedt:

– Bättre hantering av våra energibehov är en av vår tids viktigaste utmaningar. Det är därför vi är glada över vårt deltagande i Future Energy Ventures Fund I. Denna investering ligger perfekt i linje med EIF:s strategiska mål och våra engagemang för att driva energiomställningen och stödja insatser för att minska koldioxidutsläppen i hela Europa.

Grundare och Managing Partner för FEV Jan Lozek:

– Ren energiekonomin är den största affärsmöjligheten i vår generation, och vi är glada över att samla in vår andra fond i detta avgörande ögonblick. Framstegen när det gäller innovation och investeringar har varit stadiga, men det återstår fortfarande mycket arbete för att åstadkomma tillräcklig hastighet och skala för en fullständig övergång till nettonollutsläpp. Med FEV:s meritlista av portföljframgångar, ett omfattande nätverk av branschpartners, vårt mycket samarbetsvilliga tillvägagångssätt och djupa sektorsfokus, är vi i en unik position för att driva digitaliseringen och dekarboniseringen av energisystemet. Vi är tacksamma mot våra investerare för deras åtaganden gentemot vår fond och ser fram emot att fortsätta diskussionerna med potentiella institutionella och strategiska investerare som delar vår vision.

Future Energy Ventures Fund I erbjuder en attraktiv plattform för att matcha portföljbolag med företagspartners, utnyttja deras djupa förståelse för energisektorn och tillgång till ett brett nätverk av branschexperter såväl som andra allmännyttiga företag och företag i Europa och USA.

Bakgrundsinformation:

Europeiska investeringsfonden (EIF) är en del av Europeiska investeringsbanksgruppen. Dess centrala uppdrag är att stödja Europas mikro-, små och medelstora företag (SMF) genom att hjälpa dem att få tillgång till finansiering. EIF utformar och utvecklar risk- och tillväxtkapital, garantier och mikrofinansieringsinstrument som specifikt riktar sig till detta marknadssegment.

I denna roll främjar EIF EU:s mål till stöd för innovation, forskning och utveckling, entreprenörskap, tillväxt och sysselsättning.

Om Future Energy Ventures

Future Energy Ventures (FEV) är ett globalt riskkapitalföretag som sammanför företagspartners och startups i världsklass för att forma det framtida energilandskapet. FEV grundades 2016 med 250 miljoner euro i tillgångar under förvaltning och riktar sig till serie A- och B-startups med digitala och skalbara affärsmodeller fokuserade på hållbar energi, smarta städer och frontierteknologier utformade för att påskynda energiomställningen och minska koldioxidutsläppen i samhället.

Future Energy Ventures investerar globalt från sina operativa nav i Tyskland, Israel och Silicon Valley, vilket ger finansierings- och skalningsmöjligheter för företag med stor potential som skapar digital och digitalt aktiverad klimatteknik med kraften att störa traditionella energiförsörjningskedjor och omdefiniera det framtida energilandskapet.

Foto: Jörg Peter Rademacher