Nyheter

Svensk teknik förhindrade över 6 300 oljeutsläpp under 2023

Med hjälp av Gomeros kontrollutrustning SIPP förhindrades under förra året drygt 6 300 utsläpp av olja vid transformatorstationer. Ny tömningsstatistik visar att SIPP förhindrar oljeutsläpp vid cirka var 20:e tömning. Statistiken omfattar data från Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Italien och Australien.

Gomeros SIPP är en unik lösning som möjliggör ett effektivare och mer prediktivt arbete med underhållet på transformatorstationer i elnätet. SIPP säkerställer bland annat att oljefångstgropar, vars syfte är att förhindra transformatorolja från att läcka ut i naturen vid ett eventuellt haveri, övervakas kontinuerligt avseende oljehalt, vattennivå och temperatur.

Samtidigt töms groparna automatiskt på regnvatten där SIPP säkerställer att regnvattnet som töms ut inte är kontaminerat av olja. I dag behöver cirka fem procent av underhållstömningarna avslutas på grund av för högt oljeinnehåll.

Extremväder ställer högre krav på underhållsarbetet

Under 2023 fanns det många exempel på hur extrema väderförhållanden ställer nya krav på våra elnät, både i Sverige och utomlands. I Sverige gav skyfallen inte bara ett trist sommarväder utan även en inblick i en framtid där kritisk infrastruktur som elnätet behöver anpassas till nya, extrema väderförhållanden. Kraven på att upprätthålla driften i alla väder skapar stora utmaningar för elnätbolagen.

För att säkerställa elnätens pålitlighet och drift har elnätbolagen traditionellt förlitat sig på schemalagda inspektioner och reaktiva underhållsåtgärder. Det innebär ofta att tekniker, oavsett väderförhållanden, måste bege sig ut i fält, enbart i syfte att manuellt kontrollera valda funktioner.

– Övervakningen och den automatiska tömningen av regnvatten blir särskilt viktig vid kraftig nederbörd, samtidigt är det bara en del av allt som behöver göras för att säkerställa säkerheten och hållbarheten i våra elnät. Oavsett väder behöver elnätbolagen tänka i nya banor och investera i teknologi som kan förutse, förebygga och automatisera stora delar av underhållsarbetet. En avgörande del av lösningen är att koppla upp kritiska komponenter på transformatorstationerna för insamlingoch analys av realtidsdata för att skapa ett bättre beslutsunderlag och därmed ett effektivare underhållsarbete, säger Jan-Eric Nilsson, vd för Gomero.

SIPP Hub skapar nya möjligheter för uppkopplade enheter

Med Gomeros SIPP Hub skapas helt nya möjligheter att koppla in fler sensorer och utnyttja Gomeros etablerade och säkra infrastruktur för att samla in och analysera mer data från fler utrustningar på transformatorstationen. SIPP Hub möjliggör för kunderna att fortsätta övergången till prediktivt underhåll genom uppkoppling av fler utrustningar på transformatorstationen. Det gör bland annat att det tidsödande och ibland riskfyllda fältarbetet kan minskas eller i en del fall helt elimineras.

Ett exempel på hur SIPP Hub används är mätning och övervakning av SF6-gas vid en av Ellevios transformatorstationer i Värmland. Genom att koppla fler sensorer till SIPP Hub går det dock att använda lösningen på i stort sett alla områden där data kan ge nätägare en omedelbar bild av underhållsbehovet och andra faktorer som kan påverka driftsäkerheten.

– Tidigare har det behövts fysiska besök för att samla in den här informationen. Det är krävande och innebär att det kan ta månader mellan datainsamling, analys och åtgärd. Med hjälp av SIPP Hub kan vi nu få in aktuella mätvärden löpande vilket ger bättre förutsättningar att detektera mikroläckage av SF6-gas vilken vi vet har en negativ miljöpåverkan, kommenterar Mattias Airiman, Analyses and Strategy Manager, Network Operation, Ellevio.