Nyheter

Ny undersökning: Tre av fyra gotlänningar känner till CCS-satsningen i Slite – och hälften av dessa är positiva

Nära tre av fyra av invånare på Gotland (74 procent) har hört talas om att en anläggning för koldioxidinfångning, CCS, är under utveckling i Slite. Av dessa är nära hälften (47 procent) positivt inställda till tekniken. Det visar en ny Novus-undersökning som är gjord på uppdrag av Heidelberg Materials.

Heidelberg Materials, tidigare Cementa, ställer nu om svensk cementtillverkning. Vid den befintliga cementfabriken i Slite på Gotland har Heidelberg Materials inlett satsningen på en ny anläggning för infångning av koldioxid som ska vara i drift 2030. Med innovativ CCS-teknik ska utsläppen från cementfabriken fångas in, transporteras och lagras permanent så att de inte når atmosfären. Det här är ett av Sveriges största klimatomställningsprojekt någonsin som i ett slag kommer att minska landets totala koldioxidutsläpp med fyra procent.

Så tycker gotlänningarna om koldioxidinfångning

I den nya undersökningen från Novus uppger tre av fyra (74 procent) gotlänningar att de hört talas om att arbetet med en anläggning för koldioxidinfångning (CCS) påbörjats i Slite. Var fjärde (27 procent) svarar att de känner till planerna väl eller mycket väl.

Av de gotlänningar som hört talas om koldioxidinfångning, CCS, är nära hälften (47 procent) positiva till tekniken – och knappt en av tio (7 procent) negativa, medan knappt en tredjedel (29 procent) saknar åsikt.

– Koldioxidinfångning är inte det enda vi gör men en mycket viktig pusselbit för att ställa om cementindustrin. Därför är det glädjande att en så stor del av de som bor på Gotland känner till vår satsning och redan nu är positivt inställda till CCS-tekniken. Vår ambition är att vara öppna och tydliga med vad projektet innebär så att vi på så sätt når ut till fler. Vi har så här långt märkt av att det finns en stark koppling mellan ökad kunskap om vår satsning och en positiv inställning till denna, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef i Slite för Heidelberg Materials.

– CCS är en teknik som används för att fånga in och lagra koldioxid från processer som släpper ut koldioxid såsom kraftverk, förbränningsanläggningar eller processindustrier. Med hjälp av CCS-teknik fångas koldioxiden in i stället för att släppas ut i atmosfären.

Ny webbplats om satsningen i Slite

Anläggningen i Slite väntas bli en av världens största fullskaliga CCS-anläggningar i cementindustrin. På frågan om vad koldioxidinfångning innebär mer konkret, svarar var sjätte (16 procent) gotlänning att de känner till det bra, medan över hälften (58 procent) har låg kännedom eller ingen alls om tekniken.

Sammanfattning: Gotlänningarnas inställning till koldioxidinfångning i Slite:

Tre av fyra har hört talas om att Heidelberg Materials påbörjat arbetet med en anläggning för koldioxidinfångning (CCS) i Slite – medan resterande, en av fyra, aldrig har hört talas om det. Kvinnor (32 procent) och yngre 18–34 år (39 procent) svarar i högre grad att de aldrig hört talas om projektet.

Drygt var fjärde (27 procent) gotlänning känner till CCS-projektet i Slite mycket bra eller ganska bra. Män (37 procent) har i högre grad djup kännedom om projektet.

Nära hälften (47 procent) av gotlänningarna som hört talas om CCS-satsningen är mycket eller ganska positiva – medan en av tio (7 procent) är negativa. Män (53 procent) svarar i högre grad att de är positiva.

Var sjätte(16 procent) känner till vad koldioxidinfångning innebär mer konkret, medan var fjärde (27 procent) känner till detta lite. Över hälften (58 procent) har låg kännedom eller ingen alls om vad koldioxidinfångning konkret innebär.

Fakta om undersökningen

Undersökningsföretaget Novus genomförde 581 webbintervjuer med boende på Gotland i 3-12 oktober 2023. Syfte var att skapa en samlad bild av lokalinvånarnas kunskap om, och attityd till, cementtillverkningen och koldioxidinfångning, CCS.

Målgruppen i undersökningen är allmänheten på Gotland som är 18 till 84 år uppdelat på områdena Östra Gotland, Västra Gotland samt Visby.

Fakta om Heidelberg Materials CCS-projekt i Slite

2019 fattade Heidelberg Materials beslutet att inleda arbetet med att etablera en ny fullskalig CCS-anläggning vid den befintliga cementfabriken i Slite på Gotland. Projektet pågår nu och anläggningen planeras för tas i drift år 2030. Slitefabriken och den nya anläggningen dimensioneras för att fånga in uppemot 1,8 miljoner ton fossil och biogen koldioxid varje år – för att nå nettonollutsläpp av koldioxid, och dessutom kunna nå minusutsläpp, det vill säga bli en kolsänka.

Fakta om CCS-tekniken

CCS står för Carbon Capture and Storage och innebär avskiljning, infångning och lagring av koldioxid.

Den infångade koldioxiden omvandlas till flytande form genom att kylas ner och trycksättas. Därefter transporteras den till permanenta lagringsplatser djupt ner i berggrunden, för att med tiden mineraliseras och bli en del av berggrunden.

Läs mer på www.sliteccs.se