Nyheter

ABB stöttar ny H2 Green Steel-anläggning i Sverige med 1 200 energieffektiva omriktare

SMS Group, specialist på anläggningskonstruktion och maskinteknik inom metallindustrin, har valt ABB:s senaste generation av omriktare för att tillhandahålla processteknik till H2 Green Steels anläggning i Boden. Globalt står stålindustrin för uppskattningsvis 8 procent av världens energibehov och genererar mellan 7 och 9 procent av koldioxidutsläppen – merparten utgörs av förbränning av fossila bränslen, enligt kartläggningen Iron and Steel Technology Roadmap nyligen från International Energy Agency (IEA). Projektet är nu i den första fasen och produktionen ska påbörjas i slutet av 2025.

Här används vätgas i ugnarna istället för fossila bränslen, vilket leder till stål med 95 procent lägre koldioxidutsläpp än konventionella metoder.

– Detta är den senaste utvecklingen i ABB:s långvariga relation med SMS Group. Våra omriktare har en lång meritlista för flertalet krävande tillämpningar och det är spännande att de nu ska bidra till grön ståltillverkning i Boden. Vi är stolta över att spela en roll i omställningen av stålindustrin då den går över till vätgasförbränning, säger Chris Poynter, chef för divisionen System Drives på ABB Motion.

ABB ska tillhandahålla cirka 1 200 ACS880-lågspänningsomriktare för användning i nio krävande delar av anläggningen, däribland tunnelugnen, valsverket samt glödgnings- och galvaniseringslinjerna. Omriktarna möjliggör precisionsstyrning av utrustningen liksom en enhetlig, stabil elförsörjning.

Dessutom ska ABB tillhandahålla elva ACS6080-mellanspänningsomriktare i både singel- och multi­omriktar­konfigurationer för projektets varm- och kallvalsverk. Dessa tillämpningar är beroende av ACS6080:s industriledande prestanda för att säkerställa enhetliga mekaniska kvaliteter, tjocklek och finish.

En multiomriktarkonfiguration innebär att en enda omriktare fristående kan styra flera motorer. Fördelarna är mindre utrymmesbehov och större energieffektivitet, inklusive kapacitet samt möjlighet att dela energi som skapats från regenerativ bromsning. För de krävande varmbearbetningsverken säkerställer konceptet med multiomriktare en elnätsvänlig drift och lågt övertonsinnehåll. Multiomriktare ger också bättre tillförlitlighet och optimerade installationskostnader.

Boden-anläggningen är planerad för storskalig produktion från 2026 och år 2030 förväntas den leverera 5 miljoner ton grönt stål per år.