Nyheter

Fysikforskare i Umeå satsar på nyskapande datalagring

Nicolò Maccaferri, fysiker på Umeå universitet, får 2 miljoner euro i startbidrag från Europeiska forskningsrådet för grundforskning som kan förändra hur vi lagrar och bearbetar information.

– Vi kommer att använda ljus för att skapa och styra magnetism i material på sätt som ingen gjort tidigare, säger han.

Idag sparar vi data på hårddiskar som i huvudsak baseras på magnetism. De fungerar eftersom vi lärt oss hur man utnyttjar materialens statiska, magnetiska egenskaper.

Nicolò Maccaferris forskning handlar om att ta kontroll över och manipulera magnetism. Med hjälp av extremt korta ljuspulser som påverkar elektronerna inuti material, hoppas han kunna skapa helt nya egenskaper hos dem som gör datalagring betydligt mer effektiv och energisnål än idag.

– Vi kommer att kunna skapa en slags hårddiskar som fungerar som ”tidsmaskiner” där data kan skrivas och avläsas inte bara på en specifik plats i rummet utan även i tiden, vilket skapar det jag kallar ‘spatio-temporala bitar’ av minne. Det här kan förändra allt vi vet om hur vi bearbetar information radikalt, fortsätter han.

Genom att manipulera elektroner på väldigt korta tidsskalor kan energin tas tillvara innan den avges som oanvändbar värme.

Behovet av att hantera data är enormt i dagens samhälle, inte minst med utvecklingen av artificiell intelligens. Nicolò Maccaferri har nyligen blivit utvald av Europeiska forskningsrådet som mottagare av ERC Starting Grant på 2 miljoner euro, motsvarande cirka 23 miljoner kronor, fördelat på fem år, vilket ger honom möjlighet att utveckla sin forskning. Han har även blivit utsedd till Wallenberg Academy Fellow i teknik, en annan prestigefylld utmärkelse inom forskarvärlden.

– Att få erkännande från både ERC och KAW är verkligen fantastiskt. De är båda symboler för hög kvalitet, erkända inte bara inom vårt område och av dem som granskar ansökningarna utan också av personer utanför området, som panelmedlemmarna som intervjuade mig. Det betyder att de förstår och uppskattar den vision vi har och tycker att den är värd att förverkliga i vårt labb. Att få både ERC och Wallenberg är ett kvitto på att det vi gör är i framkant inom vårt fält, avslutar Nicolò Maccaferri.

Läs ett längre reportage om Nicolò Macceferri och hans forskning