Nyheter

NCC får uppdrag av Ørsted när anläggning för avskiljning av koldioxid byggs i Danmark

NCC har tecknat avtal med energibolaget Ørsted för att bygga en anläggning för avskiljning och lagring av koldioxid i Danmark. Arbetet förväntas vara färdigställt i slutet av 2025.

Danmarks största energibolag Ørsted ska på uppdrag av den danska energimyndigheten bygga två anläggningar som kan avskilja och lagra koldioxid (CO2). NCC:s uppdrag blir att bygga fundament, byggnader och rörbroar till anläggningen vid Asnæsværket i Kalundborg, som väntas kunna avskilja 280 000 ton biogen CO2 årligen.

– Vi är stolta över att bidra till Ørsteds och Danmarks ambitioner med att avskilja och lagra koldioxid. Vi är i full gång med att förbereda arbetet och att dela kunskap om hur vi planerar, bygger och leder byggprojekt som kan lösa några av våra mest komplexa samhällsproblem, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

Projektet markerar det första steget mot etableringen av en storskalig CO2-infrastruktur i Danmark.

– Vi ser fram emot att starta arbetet med NCC. Det behövs många olika initiativ för att bromsa klimatförändringarna, och med vårt projekt kommer vi att bidra väsentligt till att förverkliga de politiskt överenskomna danska klimatmålen för 2025 och 2030, säger Ole Thomsen, Senior Vice President och chef för Ørsteds kraftverksverksamhet.

Arbetet inleds i början av 2024 och förväntas vara färdigställt i slutet av 2025.

Uppdraget uppgår till cirka 300 MSEK och orderregistreras i affärsområde NCC Infrastructure under första och andra kvartalet 2024.