Nyheter

Silvertsunamin och vad du kan göra åt den

Text: Acoem

Nyligen stötte jag på begreppet ”silvertsunami” under en konferens, och begreppet verkar ha varit i omlopp sedan 1980-talet. Uttrycket refererar till den pågående och kommande vågen av pensioneringar bland baby boomers (och Generation X är inte långt efter), och den påverkan detta kommer att ha på arbetsplatsen. Det handlar inte bara om en brist på arbetskraft utan framför allt om en brist på erfarenhet.

Denna situation är särskilt utmanande för alla yrken och hantverk, inklusive tillförlitlighetssektorn. Många av dem som närmar sig eller redan är i pensionsåldern började sin karriär när många av dagens förutsägande tekniker fortfarande var i sin linda. Även om dessa tekniker har utvecklats och blivit mer användarvänliga och automatiserade, kräver de klassiska underhållsfärdigheterna som behövs för att hantera och underhålla kritiska maskiner och infrastruktur ofta en lång inlärningskurva för nästa generation.

Att överbrygga generationsklyftor inom underhållsteam är avgörande för att säkerställa en smidig övergång och dra nytta av både äldre och yngre teknikers kompetenser.

Här är några åtgärder du kan vidta:

Mentorskap och Kunskapsdelning:

Använd dina mer erfarna medarbetare som mentorer för de yngre. Skapa par där äldre tekniker delar sina tips och tricks med sina yngre kollegor.

Uppmuntra de erfarna teknikerna att aktivt dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper till hela teamet.

Dokumentation av Tekniker och Procedurer:

Dokumentera inte bara ”hur” tekniker och procedurer utförs, utan också ”varför”. Detta skapar en djupare förståelse och kontext för yngre tekniker.

Utbildning av Yngre Tekniker:

Implementera utbildningsprogram för att överföra klassiska färdigheter inom precisionsunderhåll. Exempelvis kan du använda kurser som Acoems Kurs i tillförlitligt precisionsunderhåll.

Hands-On Erfarenhet för Nykomlingar:

Ge nya tekniker möjligheten att praktiskt tillämpa sina färdigheter, snarare än att bara vara hjälpare. Låt dem få praktisk erfarenhet för att stärka deras kunskaper.

Utnyttjande av Yngre Teknikers Färdigheter:

Erkänn och utnyttja de unga teknikernas färdigheter och idéer. Undvik att anta att saker alltid måste göras på det traditionella sättet och ge utrymme för nytänkande.

För att stimulera diskussion och dela bästa praxis, vilka åtgärder eller tekniker har du eller ditt företag framgångsrikt använt för att hantera den pågående silvertsunamin och förvandla den till ett gyllene tillfälle?