Nyheter

Industriföreträdare: ”Fler behöver kunna välja teknikutbildningar inte färre, Skolverket!”

”Skolverkets förslag om att antalet platser på Teknikprogrammet behöver minska går på tvärs mot industrins faktiska behov. Svensk industri behöver snarare fler utbildade på alla nivåer och industrin behöver både praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.”

Det skriver Jannike Åhlgren, RISE och Regional ordförande Teknikcollege GR, Jan F Nilsson, IF Metall Göteborg och Pierre M Svensson, Unionen Göteborg för industribranschen i Västra Götaland m.fl industriföreträdare i Västra Sverige i Göteborgs-Posten:

”Problemet är att Skolverket baserat sin bedömning utifrån hur populär utbildningen är bland ungdomar och inte från arbetsmarknadens behov. En ändring i skollagen har gjorts som innebär att skolhuvudmän måste ta hänsyn till arbetsmarknadens behov vid planering och dimensionering av den gymnasiala utbildningen. Skolverket har presenterat ett första planeringsunderlag som visar hur dagens utbud ser ut i förhållande till arbetsmarknadens behov.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gp.se/debatt/fler-behover-kunna-valja-teknikutbildningar-inte-farre-skolverket.f6d73517-8cee-4b4e-b809-7f1642a42a73

Foto:Janno Nivergall