Nyheter

Industriledare: ”Sverige behöver kärnkraften – och vi kan vara med och betala”

”Vårt lands välstånd och svensk industri är beroende av en stabil tillgång till prisvärd el. En nationell satsning på ny kärnkraft är därför helt nödvändig. Våra företag är också beredda att samverka inom industrin för att stödja uppbyggnaden. Men för att gå från ord till handling behöver vi tydliga svar och beslut från politiken.”

Det skriver 14 industriledare  – bland annat Håkan Buskhe, vd, FAM, Tom Erixon, vd, Alfa Laval, Rickard Gustafson, vd, SKF och Helena Hedblom, vd, Epiroc i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”En betydande del av Sveriges industri – och därmed välstånd – har byggts upp tack vare tillgänglig och stabil energi till attraktiva priser. Detta är nu hotat och därmed en viktig del i Sveriges förmåga till välståndsskapande i framtiden.”

”I Sverige finns i dag industriell framtidstro och stora investeringar görs och planeras i bland annat den gröna omställningen. Som en konsekvens av detta menar bedömare att vi kommer att se en dubblering av energiförbrukningen framöver. Vi har ett krig i vår närhet och en geopolitisk situation som fått stor påverkan på energitillgång och priser, samtidigt som vi har ett behov av att accelerera klimat­omställningen. Det som nu måste till är ett betydande tillskott av fossilfri planerbar baskraft.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/sverige-behover-karnkraften-och-vi-kan-vara-med-och-betala/

Foto: Alexandra_Koch