Nyheter

Sveriges industrier måste öka brandsäkerheten – för samhället, medarbetarna och miljön

En brand kan få ödesdigra konsekvenser för en kommun, ett samhälle eller Sverige i stort. Bränder kopplade till heta arbeten sker i regel på olika slags industrier eller byggarbetsplatser. Under 2022 ryckte räddningstjänsterna ut till 1068 bränder eller brandtillbud inom industrin. Förutom att det är farligt för medarbetarna innebär en stoppad eller avbruten produktion allvarliga följder för Sveriges utveckling och riskerar stora konsekvenser inom industrisektorn.

Brandskyddsföreningens skadepreventionskoncept och certifieringsutbildning Heta Arbeten® har varit en viktig kunskapskälla för hetarbetare och företag i över 30 år. Med över 2 miljoner utbildade hetarbetare sedan 1990 arbetar vi tillsammans med både näringslivet och utbildningsarrangörer för att möta samhällets behov. Heta Arbeten® har gett en radikal minskning av antalet bränder orsakade av brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats.

När gemensamma säkerhetsregler och utbildning infördes såg man att skadekostnaderna från bränder orsakade av dessa minskade med över 75 procent. Skadepreventionskonceptet är den största skadeförebyggande åtgärden mot bränder som har gjorts i Sverige under de senaste 30 åren.

Redan på 50- och 60-talet när tillväxten i Sveriges industri tog fart började bränderna orsakade av heta arbeten att öka. På 70-talet tog Brandskyddsföreningen fram de första riktlinjerna för industribrandförsvar. Brandskyddsföreningen har samarbetat systematiskt med försäkringsbolagen under flera decennier för att minska antalet bränder. Önskan från försäkringsbolagen var att ta fram ett gemensamt och tydligt regelverk och en enhetlig utbildning för alla branscher över hela landet.

– I början av 90-talet fick vi i uppdrag från försäkringsbolagen att ta fram en utbildning som resulterade i Behörighetsutbildning Heta Arbeten®. I takt med samhällsutvecklingen och att nya material och arbetsmetoder blivit aktuella har vi fortsatt att utveckla utbildningen, uppdaterat riktlinjer och tagit fram olika stöttande material som checklistor, blanketter och numera även digitala verktyg, menar Pia Ljunggren, verksamhetsutvecklare Heta Arbeten® Brandskyddsföreningen.

Konsekvenserna orsakade av heta arbeten

Konsekvenserna av en brand som orsakas av heta arbeten är många och människor och egendom kan komma till skada. Det är ofta bekymmersamt att behöva stänga ned eller minska produktionen i exempelvis en industri under en längre period. Om inte säkerhetsreglerna har följts eller om de som utfört arbetet inte har rätt behörighet kan försäkringsbolaget även reducera ersättningen för skador på egendom. När skadepreventionskonceptet startade 1990 minskade antalet bränder orsakade av heta arbeten med 80 procent.

Den stora samhällsnyttan

Genom att lära ut riskmedvetenhet och förmågan att förebygga bränder är Heta Arbeten® mer än ett koncept för att rädda liv och spara pengar. Det är skadeprevention som verkar på en bredare samhällsnivå genom att minimera risken för stora skador, kostnader, minska klimatavtrycket och förhindra att jobbtillfällen går förlorade – för ett brandtillbud på en större anläggning kan medföra att en hel industri eller flera fabriker stängs, med påföljande nedläggningar och permitteringar.

Färre bränder sparar pengar för samhället och minskar klimatavtrycket. Industrisektorn står för ungefär en tredjedel av Sveriges territoriella utsläpp, där järn- och stålindustrin, mineralindustrin samt raffinaderierna främst är ansvariga. Industrin släpper idag ut närmare 15 miljoner ton CO2-ekvivalenter och ska inom 30 år ner till noll. Mellan 1990 och 2020 har industrisektorn minskat sitt växthusgasutsläpp med drygt 30 procent. Trots att en minskning är positiv måste det gå snabbare om industrisektorn ska nå sitt mål, något som bland annat innebär en satsning för att minska antalet bränder på industrier.

Att arbeta förebyggande mot bränder

Sammanfattningsvis har säkerhetsreglerna och utbildningen av hetarbetare verksamma inom industrisektorn bidragit till en stor förändring när det kommer till att förebygga bränder. Brandskyddsföreningen har spelat en avgörande roll i att förbättra brandskyddet i Sverige under de senaste 100 åren med Heta Arbeten® som en viktig del för att förhindra skador orsakade av heta arbeten. Genom ett ständigt pågående samarbete med näringsliv, försäkringsbolag och utbildningsarrangörer ligger Heta Arbeten® alltid steget före med en uppdaterad utbildning för ett brandsäkert Sverige – igår, idag och imorgon.