Nyheter

Glamox tänder 100 vindkraftverk för Sofia Offshore Wind Farm

Glamox (GLX), världsledande inom belysning, har vunnit ett kontrakt från det holländska ingenjörsföretaget Bakker Sliedrecht, för att tillhandahålla specialiserad marin LED-belysning för grundplattformarna för 100 14 MW havsvindkraftverk för Sofia Offshore Wind Farm, Dogger Bank.

Plattformarna, förmonterade med de marincertifierade armaturerna, kommer att installeras från 2024 vid den RWE-ägda vindkraftsparken som förväntas stå färdig och generera kraft 2026.

– Vi har genomfört många krävande kraft- och automationsprojekt och vet mycket väl hur utmanande miljön i Nordsjön kan vara. Bra ljusförhållanden är en hörnsten för säker drift och det är därför vi valde en partner med ett bevisat rekord i belysning av offshorekonstruktioner sedan 1970-talet, säger Thijs van Hal, chef för huvudentreprenad, Bakker Sliedrecht.

– Offshore-vindindustrin har ESG-överväganden i fokus för alla aspekter av sin verksamhet. Vi är väl placerade för att hjälpa den att ”prata” med våra mycket energieffektiva LED-armaturer som är speciellt byggda för offshore-miljöer, säger Tommy Stranden, Chief Commercial & Sales Officer för Glamox Marine, Offshore & Wind-division. Den här senaste vinsten följer belysningsprojekt från andra företag till lätta transformatorstationer och bygg- och stödfartyg för vindkraftsparker i Dogger Bank-området i Nordsjön.

Till Sofias vindkraftspark till havs kommer Glamox att tillhandahålla 800 marincertifierade LED-armaturer, som kommer att belysa plattformarna på vilka de gigantiska turbintornen kommer att installeras. Armaturerna inkluderar inomhus och havsvattenbeständiga linjära LED-armaturer och strålkastare utomhus. Dessa armaturer, som har en lång livslängd på 100 000 timmar, är gjorda av kvalitetsmaterial, är mycket energieffektiva och designade för att klara tuffa väderförhållanden.

Vindkraftverksplattformarna kommer att placeras 195 km utanför Englands nordöstra kust i ett 593 kvadratkilometer stort vattenområde som är ungefär lika stort som Isle of Man. De kommer att ligga i vatten som sträcker sig från 20 m – 35 m djup och är 80 m och 90 m långa och väger mellan 1 200 till 1 400 ton vardera.

Turbinerna kommer att monteras utan övergångsstycke och har en höjd på 252 m till rotorbladets spets – det är ungefär 60 m mindre än höjden på The Shard som är Storbritanniens högsta byggnad. Siemens Gamesa SG14 – 222DD-turbinerna kommer att generera 1,4 GW effekt vilket är tillräckligt för att driva nästan 1,2 miljoner brittiska hem.

Vindkraftparken kommer att spara mer än 2,5 miljoner ton koldioxidutsläpp per år jämfört med samma elproduktion med brittiska fossila bränslen.