Nyheter

Carl Berglöf blir regeringens kärnkraftssamordnare

Regeringen har utsett Energiföretagens kärnkraftsexpert Carl Berglöf till nationell samordnare för utbyggnad av kärnkraft. I rollen som kärnkraftssamordnare kommer Carl Berglöf att driva och samordna insatser för kärnkraftens utveckling nationellt och vara regeringens kontaktpunkt för ärenden som rör kärnkraft.

Carl Berglöf tillträder tjänsten som nationell kärnkraftssamordnare den 1 februari. Arbetet ska drivas i form av en statlig utredning som är tidsatt till den sista december 2026.

– Jag är mycket glad och stolt över att regeringen utsett Energiföretagens expert Carl Berglöf till den nya och viktiga rollen som nationell kärnkraftssamordnare, säger Energiföretagens vd Åsa Pettersson. Jag önskar honom ett stort lycka till i sitt nya uppdrag.

Carl Berglöf har i sin roll som kärnkraftsexpert på Energiföretagen, och tidigare Vattenfall, byggt upp ett stort och brett kontaktnät inom såväl energibranschen som kärnkraftsindustrin och med myndigheter.

– Det är givetvis mycket hedrande att få förtroendet av regeringen att samordna och driva kärnkraftsfrågorna framåt. Mina år hos Energiföretagen har förberett mig väl inför uppgiften och jag ser fram emot att fortsätta samverka med branschen i min nya roll.

Energiföretagen Sverige påbörjar omgående en process för att rekrytera en ny kärnkraftsexpert.