Nyheter

Intäkter från växelmotorer och industriväxlar återgår till stadig tillväxt från 2025

Text: SAMANTHA MOU, Forskningsanalytiker. Som forskningsanalytiker baserad i Kina ger Samantha stöd inom industriautomationssektorn. Samantha tar med sig en magisterexamen i ekonomi och har erfarenhet, medan hon arbetade i Tyskland, med marknadsundersökningar inom industriell utrustning och bilkomponenter

Den globala marknaden för växelmotorer och industriväxlar (växlade produkter) förväntades generera intäkter på 14,2 miljarder USD 2023, en liten minskning med 0,7 % från 2022. Under de kommande fem åren räknar vi dock med att marknaden kommer att återuppta en stadig tillväxtbana efter en ytterligare nedgång 2024.

Geared produkter används i stor utsträckning inom olika branscher, där transportörsektorn är den största bland dem och förutspår lovande tillväxt. Under de kommande fem åren förväntar vi oss att försäljningen till både enhetstransportörer och bulktransportörsektorer kommer att registrera en CAGR som är högre än genomsnittet.

Marknaden för växlade produkter konsolideras, med ledande leverantörer som tar marknadsandelar, men det finns också snabbt växande utmanare inom specifika regionala marknader eller produkttyper.

Under 2023 förväntades Asien-Stillahavsmarknaden för inriktade produkter att se en nedgång i försäljningsintäkter på 4,8 %, medan marknaderna i Amerika och EMEA förväntades uppnå en rimlig tillväxt på 3,8 % respektive 1,5 %.

Nedgången i APAC-marknadsintäkterna 2023 berodde till stor del på den nedgång som observerades på den kinesiska marknaden. Den fortsatta fastighetsnedgången i Kina hade en betydande inverkan på stål- och ballastsektorerna, och efter Covid-boomen i tillverkningsanläggningar för li-jonbatterier har svalnat. År 2024 förväntas nedgången minska med indikationer på att Kinas ekonomi nådde sin botten 2023.

De indiska och indonesiska marknaderna har drivit på tillväxten av den APAC-inriktade produktmarknaden under 2023, men vi förväntar oss att dessa marknader kommer att minska något under 2024 på grund av den globala ekonomiska nedgången.

Samtidigt förblev försäljningen av växlade produkter på den amerikanska marknaden motståndskraftig under 2023 på grund av efterfrågan från gruv- och stålsektorerna i USA. En nedgång i nya order har dock redan observerats på marknaden, vilket indikerar starten på en förväntad lågkonjunktur som förebådats av den ihållande amerikanska finansinversionen av avkastningskurvan sedan mitten av 2022.

Tillväxten på EMEA-marknaden 2023 återspeglar en stark efterfrågan från fordonsindustrin. Med undantag för fordonssektorn förväntades de flesta applikationsbranscher för växelriktade produkter se genomsnittlig eller svag tillväxt i år. På grund av förväntad svag global efterfrågan är våra utsikter för Europas maskinproduktion negativa för 2024.

Transportörsektorn kommer att fortsätta att driva tillväxten för växlade produkter

2024 förväntas bli ett nedgångsår för globala produktintäkter, men vi räknar med att marknaden kommer att återuppta en stadig tillväxt på cirka 3%-5% per år från 2025.

Utsikterna för framtida tillväxt stöds av ökande efterfrågan på allmän industriell automation och maskiner, medan materialhanteringssektorn förutspås driva efterfrågan på växlade produkter som ett resultat av fortsatt brist på arbetskraft och de positiva utsikterna på medellång till lång sikt för lagret och logistiksektorn.

År 2022 bestod 29 % av marknaden av försäljning inom transportörer, kranar och hissar och vinschar, vilket genererade intäkter på 4,1 miljarder USD. Från 2023 till 2028 kommer intäktsökningen inom dessa tre sektorer för materialhanteringsutrustning att stå för 34 % av den totala intäktsökningen på marknaden för växlade produkter.

Marknaden för enhetstransportörer och bulktransportörer

I den senaste utgåvan av vår rapport inkluderade vi ytterligare uppdelning av sektorn i enhets- och bulktransportörer. Marknaden för enhetstransportörer kommer i första hand att dra nytta av investeringar inom lager, logistik, e-handel och flygplatssektorer; medan sektorn för bulktransportörer till stor del stöds av gruv- och byggnadsindustrin.

På grund av olika applikationsindustrier varierar tillväxtutsikterna för dessa två segment. Till exempel på den amerikanska marknaden är den prognostiserade tillväxten för försäljningen av växlade produkter inom enhetstransportörsektorn 2023 mycket lägre än för bulktransportörsektorn, på grund av svag efterfrågan från lager och stark efterfrågan från gruvindustrin. Däremot förväntas efterfrågan från bulktransportörsektorn på den kinesiska marknaden minska mer på grund av nedgången på bostadsmarknaden.

Sammantaget förväntas efterfrågan från lager- och logistiksektorn öka mer än från de tunga industrierna under de kommande fem åren. Våra CAGR-prognoser för intäktsbaserade produkter inom enhets- och bulktransportörsektorerna från 2023 till 2028 är 4,1 % respektive 3,6 %.

Marknaden konsolideras, men utmanarna växer inom specialiserade segment

Under 2023 fortsatte konsolideringen av leverantörsbasen. År 2022 stod de tio främsta leverantörerna för 62 % av den globala intäkterna från marknaden för anpassade produkter, upp från 60 % 2021. Denna siffra förväntas öka ytterligare under 2023.

Vi observerade en ökning av de tio bästa leverantörernas marknadsandelar för alla tre produktsegmenten. Bland dem har växelmotorer och soloväxellådor den högsta marknadsandelskoncentrationen, där SEW och Nord ser en fortsatt ökning av sina marknadsandelar.

Som sagt, ”nykomlingar” expanderar snabbt och penetrerar marknader för specifika regioner eller produkttyper. Till exempel har WEG växt snabbt på den amerikanska marknaden för växelmotorer, och vissa kinesiska leverantörer har sett god tillväxt i sin verksamhet på EMEA-marknaden, särskilt med snäckväxelprodukter.

I framtiden förväntar vi oss att leverantörsbasen för gearade produkter fortsätter att konsolideras gradvis. Men vid sidan av detta kan vi se medelstora och små leverantörer växa snabbt inom sina specialiserade marknader, särskilt på framväxande regionala marknader och i kölvattnet av den nuvarande nedgången.

För att lära dig mer om vår rapport för växlade motorer och industriväxlar – 2023, kontakta Samantha Mou direkt:
[email protected]