Nyheter

Så fungerar det med ID-kortet direkt i telefonen

Digitaliseringen av samhället fortskrider och det sker i ett raskt tempo. Visste du att det nu går att ha sitt ID-kort direkt i telefonen? Mer utrymme i plånkan – snabbt och enkelt är det med.

Med vår unika förmåga att anamma ny teknik har det svenska folket blivit en perfekt testpanel för nya innovationer. Därför testkör gärna internationella aktörer hos oss först för att se hur tekniken tas emot och används innan man går vidare till andra länder. Samtidigt är också vårt krav högre på funktionalitet och användarvänlighet, vilket gör Sverige till en relativt tuff jury.

Men det är inte bara när det kommer till att anamma den nya tekniken som Sverige särskiljer sig, utan också när det kommer till att skapa den. Spotify, Skype och Swish är några bra exempel på där vi har tänkt utanför den berömda boxen – men också digitalt E-legitimation som BankID. 

Ett digitalt ID-kort direkt i mobilen

Nyligen lanserade BankID en ny funktionalitet som vidgar appens användningsområde ytterligare. Numera går det också att addera sitt ID-kort direkt i appen och på så vis rädda sig från de där besvärliga situationerna som uppstår när man har glömt plånboken hemma och behöver legitimera sig. I kombination med att allt fler låter en betala med Swish och att flera banker erbjuder digitala betalkort kommer man väldigt långt med att bara använda sin mobiltelefon. Värt att notera är att även om man laddar ner sitt digitala ID-kort så kan man fortfarande använda BankID som vanligt. Med andra ord begränsar inte ID-kortet ens möjligheter att logga in med BankID hos olika företag, myndigheter, banker eller andra typer av hemsidor som kräver den typen av verifiering. 

Så fungerar det – smidig och snabb registrering

För att skaffa sitt digitala ID-kort så behöver man ha antingen sitt fysiska ID-kort eller sitt pass nära till hands. Sedan när man öppnar sitt BankID finns det en knapp i nedre delen som heter “ID-kort”. Genom att trycka på den får man möjlighet att aktivera sitt ID-kort och detta gör man genom att först legitimera sig som vanligt och sedan scanna sitt pass eller fysiska ID-kort med mobilen. De har nämligen ett chip i sig som telefonen enkelt läser av. Därefter hämtas grundläggande information som finns i dina ID-handlingar, det vill säga ansiktsbild, namn, personnummer och ålder.

I dagsläget går det inte att scanna sitt körkort för att aktivera det digitala ID-kortet. Detta eftersom dagens körkort inte är utrustade med det chip som telefonen kan registrera. Gissningsvis kommer detta att förändras framöver.

Men hur är det med säkerheten?

Ens digitala ID-kort är försett med flera säkerhetsaspekter som ska göra det tryggt att använda – både för dig som legitimera dig men också för den du legitimerar dig hos. Som det är med en swish-betalning är bakgrunden hela tiden animerad, likaså uppdateras QR-koden i ID-kortet kontinuerligt. När man sätter fingret mot skärmen så hörs det ett ljud och grafiken blir pixlig när man rör fingret över rutan. 

Varje gång du tar fram ditt ID-kort måste du legitimera dig med din personliga kod eller med ditt fingeravtryck. Detta är till för att hålla din legitimation säker och trygg och begränsa risken för att någon annan ska kunna använda din legitimation om din telefon blir stulen. 

Med detta sagt måste du fortfarande – precis som alla typer av känsliga värdehandlingar – spärra ditt BankID om du skulle bli av med din mobiltelefon. Detta går enkelt att göra på tre olika sätt:

Spärra via din internetbank

Spärra via bankens app

Ring din banks BankID-support

Sett till att det alltid finns en risk att den som kommer över din telefon kan lyckas hacka den, måste man alltid spärra sitt BankID om faran skulle vara framme. Glöm inte det!

Fler och fler lär använda den nya tekniken

Mycket skrivs om de tekniska förändringar som görs i vårt samhälle på löpande basis, snabbare än någonsin förr. Medan vissa kan uppfattas som mer främmande än andra – exempelvis den stora diskussionen om AI-teknikens för- och nackdelar – finns det också de innovationer vars fördelar direkt överväger de negativa.

Att kunna sköta sin bankärenden online, snabbt skicka pengar till nära och kära och att ta del av streamingtjänsternas enorma bibliotek är några positiva exempel som var närmast otänkbara för inte allt för länge sedan. Gissningsvis kommer allt fler och fler också börja nyttja möjligheten att ha sitt ID-kort direkt i telefonen. Det är enkelt att lägga till och med alla säkerhetsåtgärder – som ständigt finslipas och anpassas efter dagens krav – är det också ett tryggt komplement till ens gamla fysiska varianter. 

Vad som blir nästa steg i den digitala hanteringen av ens legitimations- och betalningsmöjligheter återstår att se, men gissningsvis kommer vi inte vänta alltför länge med att få ett svar på detta. Inte bara för att svenskarna är så duktiga på att anamma ny teknik utan också för att vi har så många skickliga, innovativa företag hos oss.