Nyheter

Hitachi Energy tar hem stororder

Hitachi Energy meddelar idag med företagets konsortiepartner Kanonaden Entreprenad Mälardalen AB, att man tagit hem ytterligare en stor order från Svenska kraftnät på en elkvalitetslösning, för att möjliggöra förbättrad överföringskapacitet på den befintliga 400 kV transmissionsförbindelsen, CL26.

Två nya 400 kV seriekompenseringssystem ska byggas och ersätta det befintliga uttjänta systemet i Tandö. De kommer vara placerade i Olingan i Härjedalens kommun och i Gräsmark i Sunnes kommun. De nya seriekompenseringssystemen kommer att minska risken för driftstopp och miljöpåverkan genom att öka överföringskapaciteten och förbättra spänningsstabiliteten i transmissionsnätet.

Hitachi Energy och dess konsortiepartner kommer att tillhandahålla en komplett teknisk lösning, från design och projektledning till leverans, installation och driftsättning. De nya stationerna förväntas vara i drift i april 2026.

– Vi är otroligt glada att kunna leverera vår toppmoderna lösning för seriekompensering till ytterligare två stationer hos Svenska kraftnät, säger Anna Svensson, chef för enheten Power Quality Solutions på Hitachi Energy. Jag är så stolt över vårt fantastiska team i Västerås och Ludvika som är världsledande inom denna avancerade teknik som gör det möjligt att överföra mer aktiv effekt i de befintlia kraftledningarna.

– Vi är mycket tacksamma och stolta över att återigen få förtroendet av Svenska kraftnät att leverera vår expertis i Sverige, säger Tobias Hansson, vd på Hitachi Energy i Sverige. Vi investerar kraftigt för att öka vår produktionskapacitet och rekryterar för att stödja övergången till förnybar energi. Det är av yttersta vikt att kunna bidra och därmed stärka det befintliga stamnätet till att bli mer hållbart, flexibelt och säkert. Genom att installera seriekompenseringssystem på en eller flera lämpliga punkter i ett kraftnät är det möjligt att öka den överförda effekten med upp till 50 procent genom nya och befintliga kraftledningar. Ur elektrisk synvinkel kommer en seriekompenserad kraftledning att praktiskt taget minska ledningens längd och förbättra spänningsstabiliteten i ett kraftnät. Seriekompensering ger ekonomiska, miljömässiga och tidsmässiga fördelar jämfört med alternativet att ta en ny kraftledning i drift.