Nyheter

BASF förvärvar svenska Arc Metal

BASF har undertecknat ett avtal om att förvärva Arc Metal AB i Hofors, Sverige. Arc Metal AB har idag ett 40-tal medarbetare och är specialiserade på bearbetning och nedsmältning av använda fordonskatalysatorer.

Förvärvet kommer stärka BASF globala verksamhet när det kommer till återvinning av ädelmetaller. Köpet förväntas slutföras tidigt under första kvartalet 2024.

– Denna investering kommer att möjliggöra tillväxt för vår verksamhet i Europa och tillföra toppmodern pyrometallurgisk teknik som kommer göra oss mer flexibla, samt ge tillgång till nya marknader. Vi ser verkligen fram emot att välkomna våra nya kollegor som vi vet har stor erfarenhet av smältning och bearbetning av använda fordonskatalysatorer, säger Tim Ingle, Senior Vice President på BASF Enviromental Catalyst & Metal Solutions.

Återvunna katalysatorer smälts ner och raffineras för att producera ädelmetaller som krävs för att tillverka nya katalysatorer. Återvunna ädelmetaller bidrar till att minska koldioxidutsläppen med upp till 97% jämfört med att raffinera metaller direkt från gruvan och det främjar också en cirkulär ekonomi.

– Förvärvet av Arc Metal AB stärker vår konkurrenskraft samtidigt som vi kan svara på en ökad efterfrågan. Det är också i linje med både våra egna och våra kunders hållbarhetsmål, avslutar Tim Ingle.

Foto: aymane jdidi