Nyheter

5G-nät, Nato och risken för ökad sårbarhet

Sverige står på tröskeln till två enorma paradigmskiften, 5G-nät och Nato-medlemskap. Man gör det samtidigt som det digitala hotet är större än någonsin. Svensk, digital, naivitet kan komma att stå landet dyrt när ett historiskt alliansfritt Sverige ska ge sig in i militäralliansen och med det köper sig en rad fiender.

Det digitala Sverige ska bli snabbare via 5G, samtidigt ska säkerheten höjas. Ett företag som spelar en nyckelroll där är den norska telekom-jätten Telenor.

– Licenserna för de frekvenser som man behöver för att bygga ut 5G – den processen blev väldigt försenad i Sverige, därför att man ville ta sig mer tid av säkerhetsskäl. Då blev auktionen försenad, så att man kom i gång sent, förklarar Bjørn Ivar Moen, Telenors Sverige-vd, i det senaste avsnittet av Consids Digitala influencer-podden.

Telenor har synts flitigt i debatten kring 5G och fortsatt digitalisering av Sverige, bland annat när företaget gick ut och kritiserade Försvarsmakten.

– På många av de platser där vi ska bygga, där behöver vi tillstånd av Försvarsmakten, och den processen behöver gå effektivt, och det gör den inte. Det går inte så fort som det ska gå, vi får ofta nej och det är ofta sen handläggning av hela ärendet.

5G-nätet blir en vital del av Sveriges säkerhetsinfrastruktur. Men det finns en paradox i det, menar Bjørn Ivar Moen.

– Norge och Sverige har Europas längsta, gemensamma gräns, är grannländer, nära i kultur, nära i språk, stora handelspartners och är nu också i samma försvarsallians. Hela Nato bygger på att ett angrepp på ett land är ett angrepp på alla, och då blir det en paradox att en del av reglerna som ska stärka Sveriges säkerhet, faktiskt gör att vi behöver bygga isär nät som gör Sveriges säkerhet bättre.

Är det inte bra att ha samhällskritiska funktioner, som personalfunktioner runt 5G, på svensk mark i oroliga tider?

– Samtidigt måste man betänka att Sverige är på väg in i Nato. Det betyder att vi också måste få samarbetet att fungera på cybernivå, och då betyder det att vi måste göra det enklare att certifiera experter mellan länder, där det är effektivt och rätt att göra det. Dagens regler gör det väldigt krävande.

Hur märker ni av säkerhetsfokuset ute hos företagen?

– Vi ser att kunderna har en förväntning på oss som operatör att vi hjälper till med säkerhetsfrågan. För det första måste vi ha kontroll på vårt eget nät, men sedan tror vi att det är naturligt att vi också erbjuder säkerhetsprodukter.

Svensk cybersäkerhetsnvå är för låg, åtminstone om man ska tro företagen själva.

– Vi ser i våra undersökningar att det är en lite lägre procent av svenska företag som tror sig kunna upptäcka den typen av incidenter och försvara sig – lägre än grannländerna, säger Bjørn Ivar Moen, och pekar på en ljusning i problemet:

– Stockholm och Sverige har ju fantastisk miljö för innovation och startups – bra! Låt oss bygga på det! Låt oss bygga på det med de stora företagen och stimulera så det kommer nya startupbolag också som tillsammans med de etablerade, kan hjälpa till att lyfta säkerhetsnivån.

Digitala influencer-podden släpps på torsdagar och finns där poddar finns.

PÅ bilden: Bjørn Ivar Moen och Peter Hellgren.