Nyheter

ChainTraced tilldelas innovationsmedel för projekt inom CO2-spårning i stålindustrin 

Som ett resultat av EIT Manufacturings Call for Innovation 2024 har ChainTraced, tillsammans med ett konsortium av partners, blivit utvalda att genomföra ett innovationsprojekt som EIT utlyst inom hållbar tillverkning med cirkulära affärsmodeller och ny teknologi.

I början av 2023 tillkännagav EIT Manufacturing en utlysning efter projekt och organisationer redo att omvandla europeisk tillverkning och möta nuvarande och framtida krav på hållbarhet global. Ett av de definierade områdena var ”Low Environmental Footprint Systems & Circular Economy for Green Manufacturing, och att använda ny teknik för att minimera användningen av resurser, energi och material i produktionsprocesserna för att möjliggöra nya cirkulära affärsmodeller.”

Som ett resultat av utlysningen har ChainTraced, tillsammans med ett konsortium av partners, valts ut att genomföra ett innovationsprojekt under perioden 1 januari –24 december. ChainTraced spårbarhetslösning kommer att fungera som en möjliggörare för överföring och beräkning av CO2-data längs den metalliska värdekedjan.

Ambitionen är att skapa skalbara och transparenta metoder inom spårning av CO2-utsläpp och datautbyte genom försörjningskedjan.

Förutom ChainTraced är konsortiets partners den ideella forsknings-och utvecklingsstiftelsen Chalmers Industritekniksom också är den ledande enheten i projektet, voestalpine High Performance Metals International GmbH, marknadsledande inom verktygsstål, snabbstål, specialmaterial, TeachingFactory Competency Centersom tillhandahåller utbildning och innovationstjänster till tillverkningsindustrin, och Sidenoreen ledande tillverkare av stålprodukter i sydöstra Europa. EIT:s totala finansiering uppgår till närmare 7 miljoner SEK (600 000 euro).

Möjliggör omvandling till mer skalbara metoder inom stålindustrin

Sedan 2003 har utbud och efterfrågan mer än fördubblats inom stålindustrin. Enligt olika källor kommer idag mellan 7–11% av de globala utsläppen från sektorn. För närvarande pågår stora förändringar i branschen, med investeringar i energiomställning och nya produktionsmetoder. Därför är det också viktigt att stötta dessa investeringar med en upprätthållen och pålitlig spårbarhet längs värdekedjorna som är av varierande komplexitet. Från råmaterial, gruvutvinning, ståltillverkning och hela vägen till slutprodukt.

Samtidigt utgör nuvarande redovisningspraxis för spårning av utsläpp resursintensiva och opålitliga metoder. Metoderna är ofta manuella och resurskrävande med ett stort tolkningsutrymme för vad som ska inkluderas samtidigt som tillförlitliga primärdata saknas. För att driva hållbarhet, samarbete, effektivitet och transparens måste tillverkningsindustrin anamma mer skalbara metoder för att dela mer exakta och tillförlitliga utsläppsdata.

– Att ta itu med utmaningen med de globala koldioxidutsläppen (CO2) inom stålindustrin kräver ett holistiskt förhållningssätt och samarbete mellan företag inom branschen. I det här projektet introducerar vi en banbrytande SaaS-plattform, designad för att gå utöver det senaste inom datadelning och göra det möjligt för deltagande företag att kollektivt ta itu med CO2-utsläpp, berättar Victor Andersson VD och medgrundare på ChainTraced.

Syftet med innovationsprojektet

Det primära målet med innovationsprojektet är att lansera ett europeiskt raminitiativ för säker och effektiv redovisningspraxis för koldioxidavtryck (PCF), med fokus på de förutsättningar som gäller för stålindustrin.

ChainTraceds digitala plattform bidrar med att underlätta korrekt och tillförlitligt utbyte av utsläppsdata. Syftet är att minska värdekedjornas TCO, öka noggrannheten i redovisningspraxis samt främja delat lärande och samarbete inom nyckelsegment av den metalliska värdekedjan. Ambitionen är vidare att föra olika intressenter närmare varandra för att uppnå netto-noll-mål, främja innovation och hållbarhet.

Innovationen som skapas i och med initiativet innebär en mer dynamisk, transparent och skalbar delning av utsläppsdata inom försörjningskedjan, med stöd för olika former av utsläppsdatakällor i spårbarhetsplattformen. Dessutom ger projektet en förmåga att digitalt visualisera dataflödet inom försörjningskedjor för en given produkt för mer djupgående analyser av utsläppskällor.

– Betydelsen av rapportering av transparenta och jämförbara värden för produkters koldioxidavtryck (PCF) inom stålvärdekedjan kan inte nog betonas. Den är avgörande för att öka synligheten och påskynda att minska CO2-utsläppen.

Transparent delning av CO2-och produktdata

Projektet möjliggör en effektiv och transparent delning av data med hög datasäkerhet och noggrannhet. Data redovisas på transaktionsnivå för CO2-utsläpp och för produktkvalitetsdata under hela produktens livscykel. 

– Det här initiativet markerar ytterligare ett avgörande steg på ChainTraceds tillväxtresa, i linje med vårt ordinarie uppdrag att främja säkra och hållbara värdekedjor. Vi är redo att skapa bestående bidrag till omvandlingen inom tillverkningsindustri. Degör att har höga förväntningar inför den planerade projektstarten i januari 2024 tillsammans med våra uppskattade projektkollegor och EIT Manufacturing, avslutar Victor Andersson.

Foto: Kateryna Babaieva