Nyheter

Svenskt E.ON-patent vann pris vid COP28 i Dubai

E.ONs svenska patent, energisystemet E.ON ectogrid, blev vinnare i klassen energieffektivisering när COP28 Energy Transition Changemakers delade ut pris till innovativa projekt som driver energiomställningen vid FN:s klimatkonferens COP28 i Dubai.

– Vi vet att vi är innehavare av framtidens decentraliserade energisystem – ett system med stor klimatnytta och som minskar såväl kostnader som påverkan på miljön, och vi är förstås överväldigade och stolta över priset. Ett bättre kvitto på att vi tänkt rätt kan vi inte få, säger Johan Mörnstam, vd E.ON Sverige.

E.ON ectogridTM är ett slutet nätverk mellan byggnader, där varje byggnad skickar vidare spillvärme eller spillkyla till nätverkets andra byggnader beroende på behov. Värmepumpar och kylmaskiner justerar sedan temperaturen efter respektive byggnads krav. Genom att dela, balansera och lagra energi i ett kretslopp använder E.ON ectogridTM alla tillgängliga energiflöden effektivt, vilket drastiskt minskar behovet av externt tillförd energi.

– E.ON ectogridTM är en skalbar, decentraliserad energilösning som effektivt tar tillvara all den spillvärme och spillkyla som uppstår i vårt moderna samhälle och distribuerar energin dit den bäst behövs. Att använda värme och kyla som redan finns, istället för att producera ny energi, ger stor klimatnytta och är nödvändigt för att vi ska lyckas med energiomställningen. Framöver ser vi att E.ON ectogridTM blir en viktig byggsten för att uppnå nollutsläppsnivåer i ett kvarter, i ett område eller till och med i hela städer, avslutar Johan Mörnstam.

Priset delades ut på COP28, den 28 sessionen av FN:s klimatförändringskonferens, som äger rum i Förenade Arabemiraten. Bakom priset står COP28 Energy Transition Changemakers, ett initiativ av ordförandeskapet som syftar till att främja innovativa och skalbara projekt som driver energiomställningen.

Priset på COP28 är inte den första utmärkelsen för E.ON ectogridTM. I september blev energilösningen utsedd till en av världens topp 30 innovationer på Climate Week NYC.