Text: Jens Olav Nordanger, Senior Account Manager Hexagon Asset Lifecycle Intelligence
Räntehöjningar från europeiska centralbanken (ECB) och amerikanska US Federal Reserve har lett till dyrare förnybar energi och gjort att flera stora aktörers aktieurser rasat rejält under hösten. Regeringar kan förstås gå in och stötta gröna energi-initiativ, men det här är också ett bra tillfälle för företagen själva att se till att de effektiviserar sina processer. Något som gör att installationerna genomförs snabbare och de därmed kan bli lönsamma snabbare.
Den 14 september höjde ECB styrräntan för tionde gången i rad för att försöka få bukt med inflationen. Denna räntehöjning, som resulterade i dyrare krediter, orsakade ett fall i aktiekurserna inom sektorn för förnybar energi. S&P Global Clean Energy Index, som följer de 100 största företagen i sektorn, har hittills tappat 30% av sitt värde. Bland de hårdast drabbade var havsbaserade vindkraftsaktörer som danska företaget Ørsted, vars aktie fallit med mer än 50%.
För att förstå varför investerare ratar sektorn måste vi ta en titt på hur affärsmodellerna för förnybar energi skiljer sig från fossila bränslen. Vind- och solprojekt kräver betydande startkapital och det tar flera år innan de ger ekonomisk avkastning. Men när de väl är igång är marginalkostnaden för produktionen avsevärt lägre än för olja och gas.
När kostnaden för kapital som måste investeras under långa perioder ökar, minskar konkurrenskraften i förnybara projekt jämfört med andra energikällor. Flera projekt, som Community Windpowers vindkraftpark i södra Skottland, har exempelvis stoppats efter att deras initiala kostnader stigit med mer än 50%.
Kan regeringar och företag accelerera?
Det här är en stor utmaning inom EU. År 2021 kom 21,8% av energiförbrukningen från förnybar energi. För 2030 har unionen satt upp ett bindande mål för sina medlemsländer att fördubbla denna andel. En försämrad konkurrenskraft för sol- och vindenergi skulle kunna göra detta mål ouppnåeligt. Det finns åtgärder som både regeringar och företag i branschen kan vidta för att lösa situationen.
Även om enskilda europeiska stater inte kan påverka räntorna, kan de minska riskerna i samband med projekt för förnybar energi. Mekanismer som garanterade kontrakt och garanterade köpåtaganden till fasta priser över längre perioder kan användas, men den mest effektiva hävstången är att göra det lättare att få tillstånd. Enligt organisationen Svensk Vindenergi tar det för närvarande fyra och ett halvt till fem och ett halvt år att få tillstånd i Sverige. Om ärendet överklagas till högsta instans kan det ta över sju år. Men ansvaret ligger inte enbart på regeringarna.
Digitaliseringens centrala roll
Ett område där företagen själva kan åstadkomma stora förändringar, och som dessutom innebär att projekten kan genomföras snabbare, är digitaliseringen av designprocesser och att använda integrerad mjukvara anpassad för utmaningarna med förnybar energi, som exempelvis CADWorx Electrical & Instrumentation-svit. Dessa verktyg hjälper till att förebygga fel och automatisera designprocesser, påskynda produktionen och samtidigt minska kostnaderna.
När vind- eller solkraftsparken går in i driftfasen kan dessa integrerade lösningar ingå i en digital tvilling eller en Enterprise Asset Management (EAM)-lösning. Detta förbättrar effektiviteten och underhållet och ökar därmed produktionens ekonomiska konkurrenskraft gentemot andra energikällor.
Digitaliseringen spelar också en viktig roll för att hantera en ny utmaning som kommer allt närmare: nedmonteringen av förnybara energianläggningar. Många vindkraftverksblad är till exempel gjorda av komplexa kompositmaterial, som för närvarande är svåra att återvinna. Centralt för hanteringen är att ha en förbättrad asset management under hela livscykeln, något som för övrigt även gäller för andra energikällor som olja och gas. En sådan förvaltning är inte bara avgörande för att göra förnybara energikällor mer lönsamma idag. De kan komma att förhindra eskalerande nedmonteringskostnader i framtiden och säkerställa Europas ambition att vara en global ledare inom grön energi.
Foto: Vitor Bitencourt Silva