Nyheter

8 meter hög skylt visar aktuell produktion av fjärrvärme, el och fjärrkyla i realtid i Västerås

Energin har blivit mer synlig i Västerås. Kraftvärmeverket har fått en 8 meter hög skylt som visar aktuell produktion av fjärrvärme, el och fjärrkyla i realtid.

– Vi vill lyfta betydelsen av en fungerande infrastruktur – och vara lite stolta, säger Mälarenergis Jörgen Engström, produktionschef på Kraftvärmeverket.

Det är han som är hjärnan bakom skylten, som från början handlade om intern stolthet men växte till att bli något mer.

– Jag har tillbringat mycket tid i sportens värld, där vikten av lagkänsla och gemenskap betonas ofta och från början handlade skyltidén om det. Teamkänsla, stolthet, att hälsa välkommen och ge medarbetarna på Kraftvärmeverket en bra start när de kom till jobbet, genom att de direkt får en bild av produktionsläget och det vi gör tillsammans.

Men idén ändrade form under arbetets gång. Varför skulle skylten vara riktad enbart mot medarbetarna på Kraftvärmeverket? Varför inte göra produktionen synlig för invånarna i Västerås?

– Så blev det. I det fortsatta idéarbetet flyttades skylten ut från Kraftvärmeverkets område och blev större rent fysiskt, så att den skulle kunna ses av alla som åker förbi på Sjöhagsvägen. Det är ju trots allt västeråsarnas kraftvärmeverk, som dessutom fyller 60 år i år.

Kunderna har större intresse för energifrågor

I och med energikrisen har intresset vuxit för både värme och el, konstaterar han. Det märks också hos Mälarenergis kundcenter, där kunderna som ringer in ställer helt andra frågor jämfört med innan energikrisen.

– Nu är det frågor på en helt annan nivå, säger Jörgen Engström. Kunderna har läst på, lärt sig och blivit mer intresserade. Skylten spinner vidare på det – den sätter ljus på energifrågan. Värme och el är annars sådant som inte syns och kanske tar en del vår välfungerande infrastruktur lite för given. Därför kan det vara bra att påminnas om det där som ”bara händer”, dygnet runt, året om – och vara lite stolta.

Fakta om Kraftvärmeverket

Kraftvärmeverket i Västerås, som fyller 60 år under 2023, började byggas på 1960-talet och har sedan dess byggts ut och utvecklats flera gånger om. Här produceras fjärrvärme och el, genom att använda återvunna och förnybara bränslen. Produktionen på Kraftvärmeverket ansvarar också för fjärrkylan.

Under 2024 förväntas Kraftvärmeverket producera 1795 GWh värme och 618 GWh el samt, på andra produktionsanläggningar, 71 GWh fjärrkyla. Mälarenergi var först i Sverige med fjärrkyla (1992).

Under 2024 kommer även Mälarenergis stora bergrum att vara färdigkonverterat till energilager och kan då tas i bruk. I detta gigantiska energilager finns möjlighet att lagra 13 GWh fjärrvärme, vilket är tillräckligt för att förse Västerås fjärrvärmekunder med värme upp till 2 veckor beroende på utetemperatur. Bergrummet är en viktig del i Mälarenergis resa mot noll – att uppnå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid

På bilden: Kraftvärmeverket i Västerås fyller 60 år under 2023 och har fått med en 8 meter hög skylt, som visar aktuell produktion av fjärrvärme, el och fjärrkyla i realtid.