Nyheter

SolarEdges omfattande säkerhetsfunktioner överträffar industristandarderna

SolarEdge Technologies, en global ledare inom smart energi tillkännagav idag att dess avancerade säkerhetsfunktioner Sense Connect och SafeDCTM har klarat valideringstester som utförts av forskare vid TNO¹, en fristående europeisk forskningsorganisation som är den största i sitt slag i Nederländerna.

SolarEdge Sense Connect lanserades på marknaden 2022 och är en branschledande teknik som upptäcker temperaturökning på kontaktnivå för att förhindra att potentiella ljusbågar uppstår. Onormal överhettning av kontaktdon kan uppstå på grund av felaktiga installationer eller skadade kontaktdon.

SolarEdge Sense Connect är utformad för att stoppa strömflödet som en säkerhetsåtgärd, innan en ljusbåge kan uppstå. SolarEdge Sense Connect-tekniken ingår i ett utökat antal säkerhetsfunktioner, bland annat SolarEdge SafeDC™-tekniken som automatiskt minskar likspänningen till beröringssäkra nivåer (1 volt DC per effektoptimerare) vid potentiella nätfel eller avstängning av växelriktaren, vilket möjliggör snabba insatser i nödsituationer och även bidrar till att skydda installatörer och drifts- och underhållspersonal under drift.

Valideringstestet utfördes i TNO:s ”Solar Laboratory” i Petten, Nederländerna.

Forskningsorganisationen fick i uppdrag att testa SolarEdge Sense Connect-teknik som är integrerad i de smarta effektoptimerarnas S-serie. Sense Connect detekterade överhettade kontakter och stängde av strömflödet till växelriktaren, vilket förhindrade uppkomsten av en ljusbåge. SafeDC™-funktionen minskar också risken för parallella ljusbågar.

Den UL1699B-kompatibla AFCI:n validerades också för att visa prestandan hos SolarEdges mångsidiga strategi för säkerhet i flera lager.

N.J.J. (Nico) Dekker, Medior Scientist Specialist vid TNO:

– I TNO:s toppmoderna anläggningar utförde vi många tester vid flera effektnivåer och simulerade olika förhållanden i verkliga scenarier för att verifiera varje enskild säkerhetsfunktions tillförlitlighet. SolarEdges säkerhetsmekanismer klarade alla tester som utfördes av TNO.

Vill du se hur TNO-testerna gick till? 

Se denna video