Nyheter

Rymden flyttar in till Kiruna

Rymdbasen Esrange, som drivs av det statliga rymdbolaget SSC, har funnits sedan 1966 men verksamheten har i alla år varit fokuserad till basen som är placerad 45 kilometer utanför Kiruna. Nu slår SSC upp portarna till ett nytt toppmodernt kontor med 70 arbetsplatser mitt i nya Kiruna.

– Vi arbetar intensivt med att bredda våra tjänster och verksamheten på rymdbasen Esrange är i kraftig tillväxt. Det nyöppnade kontoret i Kiruna blir ett komplement till Esrange som ger nya möjligheter att fortsätta utvecklas både regionalt, nationellt och globalt, säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange.

I takt med att dagens moderna samhälle blir allt mer uppkopplat mot satelliter så fortsätter den globala rymdbranschen att växa i snabb takt. Mitt i utvecklingen står SSC och Esrange. På basen finns redan infrastruktur för satellitkommunikation samt förmåga att skjuta upp såväl forskningsexperiment som satelliter. Men det nya Kirunakontoret kan utvecklingen fortsätta.

– Genom att flytta delar av verksamheten från Esrange till det nya kontoret ger vi plats för ny verksamhet och fortsatt utveckling av basen, inte minst för de kommande satellituppskjutningarna. Bland annat flyttar vi vår dygnet runt-bemannade kontrollcentral för hantering av satellitdata till de nya lokalerna, fortsätter Lennart Poromaa.

Att kontoret förlagts i nya Kiruna är inte heller någon slump. Målet är att fortsätta vara en långsiktig och viktig kraft i det regionala näringslivet samt att stärka SSC:s lokala närvaro där rymdbranschen är en av basnäringarna.

– Som en attraktiv arbetsgivare med ambitiösa framtidsmål är det viktigt att ligga i framkant med bland annat innovativa, moderna och flexibla arbetssätt. Etableringen i Kiruna möjliggör även nya affärsmöjligheter genom ökad samverkan med det övriga näringslivet i regionen, samt tätare samarbete mellan våra olika bolagsdivisioner och andra regionala intressenter, säger Charlotta Sund, vd för SSC.