Nyheter

Bosch: Världens första batteri med tabless-teknik för sladdlösa elverktyg

Nya ProCORE18V+ med en kapacitet om 8,0 Ah ökar drifttiden för Boschs högpresterande verktyg, vilket ytterligare effektiviserar arbetsflödet inom handel och industri. Trots att batteriet har samma energikapacitet, mått och vikt erbjuder det upp till 71 procent längre drifttid än ProCore18V med 8,0 Ah vid krävande tillämpningar.

Detta möjliggörs av den mer effektiva designen. Innovativ tabless-design för maximal effektivitet Batteriets högre effektivitet är möjlig tack vare designen på battericellerna, tabless, som det för några år sedan blev officiellt var på väg till nästa generations elbilar.

I konventionella litiumjonbatterier har varje enskild battericell ett smalt anslutningsband mellan anoden och katoden på båda sidor – den så kallade ”tabben”. Dessa skapar en flaskhals både vad gäller att leverera effekt och ger upphov till mer resistans, vilket genererar mer värme och lägre effektivitet. Hos battericeller som använder en tabless-design kan elektriciteten flöda genom otaliga vägar över hela längden av katoden och anoden istället för att begränsas till en eller ett par flikar.

Detta minskar den inre resistansen hos varje cell med cirka 50 procent, med betydligt lägre värmeutveckling som resultat. Med lägre värmeutveckling ökar energieffektiviteten hos batteriet, vilket gör att Bosch kan leverera upp till 71 procent längre drifttid med ProCORE18V+ jämfört med dagens ProCORE18V.

Då det är lägre värmeutveckling som möjliggör den längre drifttiden vid samma batterikapacitet finns mest att vinna vid krävande tillämpningar och verktyg med hög effekt. Exempel på sådana verktyg är Bosch GBH 18V-45 C Professional sladdlös borrhammare och GCM 18V-305 GDC Professional kapoch geringsåg, med maximal effekt om 1 500 respektive 2 000 W. ProCORE18V+ befäster det tekniska ledarskapet.

– Vi är övertygade om att vi med denna innovation kan nå lika stor framgång som när vi introducerade litiumjonceller i en sladdlös skruvdragare, säger Thomas Donato, chef för Bosch Power Tools. Litiumjonceller, som före 2003 endast användes i mobiltelefoner, är nu mer eller mindre universella i handhållna sladdlösa elverktyg. Bosch Professionals sladdlösa verktyg är synonyma med effektivitet och underlättar hårt arbete.

Med det nya batteriet ProCORE18V+ fortsätter divisionens 50-åriga historia inom utvecklingen av sladdlösa elverktyg och understryker än en gång sitt tekniska ledarskap. Förutom den nya tablesstekniken är batteriet utrustat med Bosch Professionals etablerade COOLPACK-teknik, som hindrar batteriet från att överhetta samt ger längre drifttid, snabbare laddning och längre livslängd.

Ny teknik till trots har ProCORE18V+ full kompatibilitet med Bosch Professional-verktyg från 2008 – inklusive den kraftfulla Biturbo-serien. Det här innebär även kompatibilitet med verktyg från de drygt 30 aktörerna som hittills anslutit sig till batterialliansen AmpShare – powered by Bosch Professional. Batteriet ProCORE18V+ 8.0 Ah är tillgänglig från våren 2024 och Bosch Professional kommer även att längre fram i tiden utöka systemet med fler kapaciteter.