Nyheter

Gävles nya sorteringsanläggning invigd

En 332 meter lång, toppmodern och automatiserad sorteringsanläggning firades idag med pompa och ståt hos DB Schenker på Gävle Utmarksvägen.

— Tillsammans med våra kunder sätter vi Gävle på kartan, säger Magnus Mannesson, Branch Manager, DB Schenker.

För att möta ett växande paketflöde satsar DB Schenker stort i Gävle. Många var på plats för att se den nya paketbanan invigas.

— Det är otroligt roligt att en sån här innovationssatsning görs i Gävle, det är bara fantastiskt, säger kommunalrådet Jan Myléus (KD).

Växande paketflöde

– E-handeln erbjuder ett sortiment vars bredd och djup är enormt jämfört med detaljhandeln.— Konsumenten vill välja själv. Det kan handla om pris, färg, storlek – ja, vad som helst, fortsätter Magnus Mannesson, Branch Manager på DB Schenker i Gävle.

— Dessutom finns många av landets bästa e-handlare, som skickar paket både inrikes och utrikes, i Gävle och Gävleborg.I takt med att paketflödet växer, växte även behovet av en ny sorteringsanläggning.

— Den manuella sorteringen innebär en belastning på kropp och hälsa då vi de facto, kroppsligen, förflyttar och sorterar paket upp till 30 kilo. Och det ställer krav på våra medarbetare att kunna sortera efter alla postnummer i hela Sverige – men inte bara det – vi sorterar också utrikes paket.

Toppmodern pakethantering invigd

Beslutet om en ny paketbana i Gävle togs 2020.

— Vår prospektering utgick från tanken “allt är möjligt” och ett 20-tal layouter prövades, beräknades och utvärderades. Anläggningen klarar otroliga mängder paket men fler paket kräver också mer smartness och mer kärlek – alltså fler människor.

Såhär 3,5 år senare är den nya banan igång.

— Det känns oerhört skönt. Ett imponerande arbete och engagemang. Allt är möjligt! Men sorteringsanläggningen är inte statisk, tvärt om. Anläggningen är framtidsanpassad och kan haka på ny och aktuell utveckling.

— Allt efter vilka kunder som tillkommer och vilka unika behov som ska mötas ska vi aktivt arbeta med optimering. Anläggningen måste få ”leva” och för att lyckas med det måste den mänskliga handen beräkna, optimera och styra.

Kan det här öppna upp för fler anställningar?

— Ja, en avsevärt förbättrad effektivitet leder vanligen till frågan om de då behövs mindre personal. Svaret på den frågan är nej. Nyckeln till en paketsortering av högsta kvalitet påminner en smula om det välkända idrottsliga uttrycket ”låt bollen (eller pucken) göra jobbet”. Vi låter sorteringsanläggningen lyfta, bära och sortera medan den värdefulla mänskliga handen packar smart, effektivt och miljömedvetet.

Fakta: Automatiserad sorteringsbana

45 sorteringsriktningar
Ökad kapacitet – från 500 kolli/timme till 2 500 kolli/timme
12 meter paketbaka ersätts med 332 meter sorteringsanläggning