Nyheter

Efter elprischocken – KE Therm bygger nytt

Fram till februari 2022 var det främst klimatkrisen som skapade ett växande intresse för fjärrvärme. Därefter kom en vinter med extremt höga elpriser som belyste behovet av trygga, inhemska alternativ i ett läge där varje land vill bli mer självförsörjande på energifronten. Alla dessa faktorer har ökat efterfrågan på fjärrvärme.

KE Therm satsar hårt på smarta, uppkopplade fjärrvärmeanläggningar.

– Vi vill ge våra kunder rätt verktyg för att effektivisera genom hela systemet, ända från kraftvärmeverken ut till minsta villa. Med hjälp av digitalisering kan vi göra svensk fjärrvärme än mer effektiv och nå andra marknader med teknik i absolut framkant, säger ägaren Krister Eriksson.Energibolagen i Sverige har en markant ökad efterfrågan på nyanslutningar. Samtidigt märker Krister av ett ökande intresse utomlands.

– Hela Europa är ju på väg att konverteras bort från olja och gas, säger han.Valde klassisk industriort

Så sent som våren 2021 flyttade KE Therm till nya lokaler i Gävle för att få plats att expandera.

– Det tog bara fyra månader innan vi blev trångbodda igen, berättar vd:n Örjan Sjöström.

I år blev lösningen att starta en ny produktionsenhet i Lingbo utanför Ockelbo; en klassisk industriort i en trakt med anrik industrihistoria. KE Therm huserar nu i lokaler som tidigare tillhört Alfa Laval. Denna nya enhet kommer huvudsakligen att producera stora, kundanpassade fjärrvärmecentraler.

– Att satsa i Lingbo är ett strategiskt beslut vi tagit, säger Örjan Sjöström. Dels finns det i princip obegränsat med produktionsyta att tillgå där. Men framförallt vet vi att det bor massor av människor i trakten som har den erfarenhet och kompetens vi söker. Det är väldigt många som är trötta på att pendla till Gävle, Sandviken och Bollnäs.Snabb personaltillväxt

Montören Anders Fredriksson, som bor i Lingbo, har redan börjat jobba på den nya produktionsenheten. I många år jobbade han för Alfa Laval. Att få återvända idag, och starta upp något nytt, beskriver Anders som att cirkeln sluts.

– Jag hoppas vi kan hjälpa dem som sitter och pendlar nu så att de slipper, säger han.

Den förhoppningen delar Anders med sin vd Örjan Sjöström. Han har sett KE Therm gå från 16 till 22 anställda sedan 2021 – en ökning med nästan 40 procent.

– Inom en tre- till femårsperiod tror jag att vi kan skapa upp till 15 nya jobb i Lingbo, säger han. Just nu söker vi försäljningsingenjörer och är på jakt efter en sälj- och marknadsansvarig som kan leda oss in i framtiden och ta oss ut på en europeisk marknad. Vi är redo att ta nästa steg.