Nyheter

Stilride säkrar tre EU-patent

STILRIDE har fått tre EU-patent beviljade. Därmed ser man till att stärka upp affären runt såväl mjukvara som hårdvara för sin unika tillverkningsteknik STILFOLD.

STILFOLD är en unik tillverkningsteknik där stålplåt böjs och viks i en origami-liknande process. Resultatet blir en mycket hållfast konstruktion som minimerar materialåtgång och miljöpåverkan jämfört med traditionella metoder. Tekniken, som är framtaget av den svenska startupen STILRIDE, skyddas nu ytterligare med tre nya EU-patent.

– Det är skönt att få bekräftat att tekniken håller måttet och veta att vi har tryggheten som företag att kunna ha kontroll och jobba vidare med att utveckla ännu bättre lösningar framöver, säger Jonas Nyvang, medgrundare och VD på STILRIDE.

STILRIDE har sedan tidigare ett övergripande svenskt patent för sin teknik. De tre nya EU-patenten som nu beviljats är för metoden, mjukvaran och maskinen. Fyra ytterligare patentansökningar avvaktar bedömning.

STILRIDE arbetar med tekniken för att möjliggöra grönare tillverkning inom primärt bilindustrin, transport- och energisektorn samt robotik. Bland företagen man samarbetar med märks ABB, Polestar och Alstom.

– Jag är inte förvånad över att Tue, Jonas och deras team når dom här framgångarna då deras banbrytande teknologi bakom STILFOLD nu har validerats av flera patentverk. För att hjälpa STILRIDE på den resan arbetar vi proaktivt med deras patentansökningar och jag tror inte att jag någonsin, under mina 20 år i branschen, sett en ansökan gå igenom så snabbt i Europa. Tekniken omfattas nu totalt av fyra patent och all feedback vi ser från patentverken bekräftar det unika djupet och potentialen hos STILFOLD som teknik, säger Christian Arkelius, Partner and European patent attorney på Ström & Gulliksson.