Nyheter

Praktiska Karlstad certifierad av Teknikcollege

Nu ingår industritekniska programmet och el- och energiprogrammet på Praktiska Gymnasiet i Karlstad i Teknikcollege. I veckan uppmärksammade skolan sin nya certifiering när representanter från IF Metall, Industriarbetsgivarna och Teknikcollege Sverige besökte skolan.

– Detta är startskottet för att fortsätta utveckla skolans tekniska utbildningar tillsammans med Teknikcollege, det ser vi på skolan mycket fram emot. Jag är glad att allt fler elever i Karlstad upptäcker el- och industriprogrammen på vår skola, sa Tobias Ejdeholm, rektor Praktiska Karlstad i sitt inledningstal under onsdagen. 

Samverkan för industrins kompetensförsörjning

Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning och en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniska utbildningar. I Karlstad är Praktiska Gymnasiet den enda skolan som erbjuder industriprogrammet och det senaste året ser skolan ett växande intresse bland regionens elever.

Peter Stenberg, VD för Teknikcollege, välkomnade skolan till Teknikcollege-familjen under ceremonin.

Deltog gjorde också Jesper Hedin, Industriarbetsgivarna och Thomas Rehn från IF Metall som representerar parterna som står bakom Teknikcollege. Jesper Hedin lyfte fram vikten av framtida kompetensförsörjning och betonade att alla parter är viktiga i det arbetet, inte minst med fristående aktörer inom skolans värld.

Mattias Säfström, som representerar Teknikcollege i Värmland, berättade om det goda samarbetet som sker lokalt i regionen och värdet av att alla tillsammans fortsätter att bygga en stark industriutbildning i Värmland.

Intresset ökar för yrkesprogram

Susanne Christenson är utbildningsdirektör för de 36 yrkesinriktade skolorna inom Praktiska Gymnasiet:

– Målsättningen är att alla skolor inom Praktiska gymnasiet ska branschcertifiera sina yrkesutbildningar, därför kommer vi ansöka om betydligt fler certifieringar framöver, säger Susanne Christenson.

– Vi har de senaste åren gjort stora satsningar på våra yrkesgymnasier. Jag är både stolt och glad över att intresset för våra viktiga yrkesprogram ökar. Det är både bra för Sverige och för eleverna som är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden när slutfört sin utbildning, säger hon.

Under dagen bjöd skolan besökarna på lunch utomhus tillsammans med elever och lärare, därefter blev det rundvandring och tårta i verkstaden. Besökarna fick även prova på att svetsa på skolans virtuella svets.

På bilden: Peter Stenberg, vd Teknikcollege, Tobias Ejdeholm, rektor Praktiska Karlstad, Jesper Hedin, Industriarbetsgivarna och Thomas Rehn, IF Metall

Foto: Susanne Christenson