Nyheter

ABB bistår med elexpertis vid stor anläggning för grön vätgas i Danmark

ABB har anlitats av det danska företaget H2 Energy Esbjerg ApS för att tillhandahålla grundläggande elteknikstöd för kraftdistribution från nätanslutningspunkten för elektrolyser och annan processutrustning vid 1 GW-anläggningen för vätgas i Esbjerg och vätgasdistributionsnav i Fredericia i Danmark. Anläggningen hör till de största vätgasprojekten i Europa och ska producera upp till 90 000 ton vätgas per år – motsvarande 1,9 miljoner oljefat per år.

Med det här projektet, en order som lades under tredje kvartalet 2023, bygger ABB vidare på sin expertis inom Power-to-X-sektorn för utveckling av grön vätgas, vilket redan innefattar samarbeten i Sverige, Norge och på andra håll i Danmark.

Power-to-X-anläggningen (PtX) i Esbjerg, som planeras tas i drift 2027, ska konvertera förnybar el från havsbaserad vindkraft till grön vätgas för att stötta utfasningen av fossila bränslen inom tung industri och vägtransporter. Vätgasen kan också användas för produktion av gröna e-bränslen som metanol och ammoniak.

– ABB är fokuserad på att stötta EU:s prioritet att utveckla förnybar vätgas, säger Per-Erik Holsten, chef för Northern Europe vid ABB Energy Industries. Vi är alltmer aktiva på den banbrytande Power-to-X-marknaden som är viktigt för att kunna klara de globala energiomställningsmålen och uppnå ett samhälle med låga koldioxidutsläpp i framtiden.

– Det var viktigt att samarbeta med ett företag som har kunskap inom hantering av energiförbrukning och optimering av energieffektivitet vid produktion av grön vätgas, säger Julian O’Connell, Project Director för H2 Energy Esbjerg ApS. Det är också viktigt att säkerställa att vi har en tillförlitlig och lättillgänglig strömförsörjning för att stötta driften vid distributionsnavet.

Projektet som drivs av H2 Energy Esbjerg ApS förväntas skapa upp till 60 permanenta arbetstillfällen och tillhandahålla tillräckligt med grön vätgas för att klara årsbehovet vad gäller bränsleförbrukning för över 10 000 lastbilar, ungefär hälften av alla lastbilar i Danmark, och tung industri.

Enligt International Energy Agencys Global Hydrogen Review växer projektportföljen för produktion av vätgas med låga utsläpp med en imponerande hastighet och kan uppgå till 24 Mt per år per 2030, om alla projekt förverkligas.