Deras flytande solcellsparker genererar 15–20% mer energi än traditionella solcellsparker, samtidigt som de optimerar markanvändning och bidrar till minskad risk för torka under sommartid. Genom sin startup Sunsurf Solar säkrar nu barndomsvännerna Martin Örgård, Marc Montgomery och Björn Larsson 2 miljoner kronor i riskkapital från privata investerare.
— Det känns fantastiskt kul! Investeringen gör det möjligt för Sunsurf Solar att skala upp verksamheten och satsa helhjärtat på etablering i Sverige innan vi går ut internationellt. Vårt mål är att vara en viktig pusselbit i den gröna omställningen och vi erbjuder ett smart koncept. För lantbrukare och andra intressenter kan vi bidra till en bättre och mer hållbar framtid, medan de sparar pengar långsiktigt, säger Marc Montgomery, VD och medgrundare av Sunsurf Solar.
Investerarna är Martin Norling, VD Gena management och Fredrik Nyberg, VD på Kungälvs Garden Center, som båda tar plats i styrelsen.
—Sunsurf Solars lösning är ett fantastiskt sätt att dra nytta av och utveckla existerande mark och dammar och därmed skapa dubbel nytta. Genom flytande solceller kan vi skapa hållbar och förnybar energi i större skala utan att exploatera ny mark. Det är väldigt roligt att investera i innovation som gör nytta på riktigt och med ett fantastiskt grundarteam, säger Martin Norling.
— Att placera solceller på dammar är smart på riktigt! Det bidrar inte bara till många miljömässiga fördelar utan skapar också god lönsamhet. Jag ser fram emot att jobba med teamet som har precis det man letar efter hos entreprenörer – driv, hunger och hög kompetens, säger Fredrik Nyberg.
Mer solenergi och minskad avdunstning – samtidigt
Ju varmare solceller blir, desto mindre effekt genererar de. Genom att placera solceller på vatten skapas en avkylande verkan som ökar energieffekten även under årets varmaste dagar. Det gör också att dyrbart vatten kan sparas, då flytmodulen hindrar solens strålar från att nå vattenytan och avdunstningen minskar.
Sunsurf Solars innovativa teknik, som inom ett par månader kommer finnas tillgänglig på marknaden, är i första hand tänkt att säljas till jordbrukare med egna bevattningsdammar. Men teamet kommer även rikta sig till exempelvis skogsägare, industrier, handelsträdgårdar och andra energibolag.
—Vi är först i Sverige med flytande solcellsparker och företeelsen är ännu inte etablerad i Norden. Våra moduler byggs ihop i ett system och kan anpassas utifrån vattendragens förutsättningar – oavsett om dammen är lång, kort, bred eller smal. Förankringssystemet klarar höjdskillnader upp till sex meter, vilket gör vår teknik till den enda lämpliga för vattendrag som torrläggs och återfylls på kort tid, fortsätter Marc.
Klarar extrema väderförhållanden
Sedan ett drygt år tillbaka pågår ett pilotprojekt tillsammans med Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda där modulerna placerats på skolans bevattningsdamm. Tekniken har visat så pass goda effektivitetsresultat att skolan valt att köpa in modulen och integrera i undervisningen. Genom pilotprojektet har förankringssystemet också testats i skarpt läge i extrema väderförhållanden – två kraftiga oväder, en tromb och nu senast stormen Hans.
Sunsurf Solar grundades i Göteborg 2020 av Martin Örgård, Marc Montgomery och Björn Larsson, vänner sedan barndomen, och med ett brinnande intresse och passion för miljön. Medan Martin och Björn är specialistingenjörer, utbildade på Chalmers Tekniska Högskola inom offshore/flytande energi, har Marc, som är utbildad på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet, expertis inom miljörätt.
Affärsidén föddes då vännerna bollade idéer kring nya sätt att ta vara på solenergi på ett sätt som inte enbart genererar ren energi, utan också skapar fördelar som vattenbesparing och optimering av markanvändning.
Sedan 2022 är Sunsurf Solar en del av inkubatorn vid Innovatum Science Park i Trollhättan.
På bilden: Team Sunsurf Solar (från vänster, Martin Ögård, Marc Montgomery och Björn Larsson)