Nyheter

PiteEnergi utvecklar solcellsvägg tillsammans med Piteå Näringsfastigheter

Piteå Näringsfastigheter har nyligen investerat i 88 stycken fasadmonterade solcellspaneler på tennishallen. I projektet har PiteEnergi funnits med hela vägen i processen, stöttat med kompetens och hjälpt till att utforma slutresultatet.

– Det känns tryggt att PiteEnergi har mycket erfarenhet av solceller och vi har haft tät dialog sedan start. Vi hoppas att solcellernas nära placering till Timmerleden ska inspirera fler fastighetsägare till energieffektiva lösningar, säger Marcus Edlund, driftchef på Piteå Näringsfastigheter.

Uppenbar fördel

Montagesystemen och panelerna som valts är standard för tak, men fungerar i det här fallet lika bra monterade på vägg. För PnF kändes en vägghängd lösning som ett naturligt val med tanke på fastighetens placering och fasadens yta.

– Den uppenbara fördelen med fasadmonterade paneler är att de inte blir täckta med snö och därför kan producera där en takmonterad panel hade varit snötäckt. Men montage på till exempel ett brantlutande tak ger i regel en högre produktion, säger Martin Carlsson.

Kul att samarbeta

Efterfrågan på solceller har ökat de senaste åren. Olika kundkontakter och genomförda arbeten har gett PiteEnergi goda erfarenheter.

– Vi ser en ökad efterfrågan på solenergi både bland villakunder och företag, vilket känns väldigt positivt. Fler vill producera sin egen el och bidra till framtidens hållbara energisystem, avslutar Martin Carlsson.

Fakta / Solceller

88 stycken paneler har monterats på Tennishallen, Backens industriområde.

Varje panel är 1.72×1,13m (1,95 kvadrat). Totalt rör det sig om cirka 172 kvadratmeter med paneler.

Med sina ljusa sommarnätter och mer än 2 000 soltimmar per år, har Piteå extremt goda förutsättningar för solenergiproduktion. Det är nämligen ljuset, inte solen i sig, som alstrar energi och instrålningen påverkas även indirekt till exempel genom reflektioner från snö.