Nyheter

Ericsson & Teknikföretagen: ”De lägre anslagen til forskning och innovation försämtar Sveriges förmåga att skapa framtidens teknologier”

”Teknikföretagen efterfrågar nu en offensiv satsning som säkrar svensk konkurrenskraft, omställning och totalförsvarsförmåga”

Det skriver Pia Sandvik, vd Teknikföretagen och Magnus Frodigh, forskningschef Ericsson i en debattartikel i Dagens Industri:

”Regeringens höstbudget för 2024 innehåller bland annat riktade satsningar på 6g-forskning, batteriforskning och ett innovationsprogram för att skapa synergier mellan civil och militär forskning. Det är satsningar som Teknikföretagen och svensk industri välkomnar.”

”Samtidigt minskas forsknings- och innovationsanslagen till Vinnova. Det skickar en signal i motsatt riktning. Det är fel väg att gå, om Sverige ska kunna hänga med i den globala kapplöpningen och utveckla framtidens teknologier.”

”Teknologiskt ledarskap – hur ett land uppfinner, förnyar och använder teknologier för att konkurrera ekonomiskt – är avgörande för en nations ställning i den globala utvecklingen. Förmågan att ta fram ny teknologi är viktig för att kunna stärka konkurrenskraften, genomföra den gröna och digitala omställningen och bygga ett resilient samhälle med ett starkt totalförsvar. Teknologiskt ledarskap är därför en knäckfråga för hur Sverige som land kommer stå sig framöver. Då måste staten öka ambitionsnivån – inte stanna av.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/lagre-anslag-till-forskning-och-innovation-ar-fel-vag-att-ga/

Foto: Michal Jarmoluk