Nyheter

Förslag på nytt stöd till skogsägare

I lördags röstade Centerpartiets partistämma för förslaget om att ta fram en ny typ av ersättning till skogsägare som väljer att anpassa sitt skogsbruk för att skydda hotade arter, men utan att ägandet och förvaltningen behöver övergå till staten.

I kommittén, som arbetat fram förslaget, satt Helena Lindahl och Julia Algotsson från Västerbotten.

– Det här skulle kunna göra stor skillnad för privata skogsägare i Västerbotten, säger Helena Lindahl, riksdagsledamot för (C) i Västerbotten som är glad att förslaget gått igenom.

– Det har länge behövts fler typer av skydd när det kommer till hotade arter i skogen, det måste finnas anpassade lösningar som inte sätter totalstopp för skogsbruket. Det säger Julia Algotsson, delegationsledare och vice ordförande för (C) i Västerbotten.

Det finns fler vinster för skogsägare som drivits fram av Västerbottensbänken på Centerpartiets stämma. Räntefördelningsunderlaget, som förbättrar skatteförutsättningarna för bland annat skogsägare, revideras. Stämman röstade ja till att ändra stickåret i alternativregeln, från 1993 till tidigast 2010.

– Det kan låta väldigt tekniskt men det kommer göra skattemässig skillnad för våra skogsägare, säger Julia Algotsson som lagt förslaget.

På bilden: Helena Lindahl och Julia Algotsson