Nyheter

Replik: ”Du är ohederlig eller okunnig, Skyttedal”

Sara Skyttedals påstående om att dialogprincipen FPIC innebär döden för svensk gruvdrift bör placeras under kategorin ohederligt eller bara djupt okunnigt.”

Det menar Erik Bergkvist, Europaparlamentariker (S) i en replik på Sara Skyttedals (KD) debattartikel i Aftonbladet om att Socialdemokraterna försvårar för nya gruvor i Sverige:

”Det är fult att skrämmas, Sara Skyttedal. Vi socialdemokrater står för en ansvarstagande mineralutvinning som gynnar långsiktig regional utveckling.”

”Vi röstade förra veckan, tillsammans med en majoritet i Europaparlamentet, för att lyfta FPIC som en vägledning i EU:s nya strategi för kritiska råvaror. FPIC, eller principen om fritt och informerat förhandssamtycke används för att säkra att alla parter involveras och har nog med resurser att medverka i processer som påverkar dem.”

”Detta innebär ingen ny lagstiftning, utan ger råd om hur dessa typer av processer bör behandlas. Det är inte heller någon vetorätt för urfolk, vilket även EMRIP (FN:s expertmekanism för urfolksrätt) är tydliga med.”

”Skyttedal får gärna presentera belägg för varför EU plötsligt skulle göra en helt ny tolkning av en sedan decennier tillbaka etablerad princip.”

Läs hela repliken här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/vej7vV/s-i-eu-du-ar-ohederlig-eller-okunnig-om-gruvorna-skyttedal

Läs Sara Skyttedals debattartikel i Aftonbladet här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/mQjWP0/skyttedal-s-forsvarar-for-nya-gruvor-i-sverige