Nyheter

Skellefteå Krafts batterier gav Lalehs sommarturné förnybar kraft

Bakom scenen på artisten Lalehs sommarturné testade Skellefteå Kraft en ny innovativ energilösning. På spelningarna i Helsingborg, Umeå och Luleå täckte batterier energibehovet för konserternas ljud- och ljusshow. Laddade med 100 procent förnybar kraft ersatte batterierna dieselgeneratorer som annars är vanliga på konserter och festivaler. Nu har Skellefteå Kraft utvärderat testerna.

Skellefteå Kraft testade batterierna på Lalehs sommarturné för att undersöka om konserter och andra stora evenemang kan drivas hållbart – med stöd av lagrad mobil effekt – med kraft från förnybara källor som sol, vind och vatten.

– Det här är första gången som vi testar att täcka flera konserters energibehov med mobil effekt laddad med 100 procent förnybar kraft. Batterierna fungerade över förväntan, trots att det var första gången vi testade lösningen skarpt i stor skala. Vi är väldigt glada att vi fick möjligheten att genomföra detta med turnéproduktionen för en av Sveriges mest folkkära artister, säger Magnus Brodin, affärsutvecklare vid affärsenheten Innovation på Skellefteå Kraft.

Skellefteå Kraft har redan innan sommarens turné märkt av en ökad efterfrågan från produktionsbolag bakom konserter och festivaler som vill minska sina fossila utsläpp.

– Tekniken har stor potential och känns riktigt spännande att jobba med. Framöver blir det möjligt för oss att arrangera konserter på unika platser långt från det fasta elnätet. Batterierna gör det möjligt för oss att undvika de fossila utsläpp som dieselgeneratorer för med sig och använda el från förnybara energikällor istället, säger Frippe Eliasson, Dot Music, som arbetade med Lalehs turnéproduktion.

Samarbetet mellan Skellefteå Kraft och Lalehs turnéproduktion säkerställde 100 procent förnybar kraft på spelningarna i Helsingborg, Umeå, och Luleå. Batterierna användes även för att driva delar av festivalen Lollapalooza i Stockholm i juni, samt Way Out West i Göteborg i augusti.

Fakta om Skellefteå Krafts batterilösning:

För att säkra kraftbehoven kring en stor konsert och scenföreställning används tre batterier med en effekt på över 840 kilowattimmar. Dessa kopplas ihop med två batterihubbar med en effekt på 450 watt. Kraften i varje enskilt batteri räcker exempelvis till att snabbladda cirka fem elbilar, driva en modern eluppvärmd villa i fyra dygn vintertid eller till att förse tio villor med fjärrvärme i två dygn.

Energilagret består av en elnätsmodul och en batterimodul som tillsammans väger cirka 6 000 kg.