Nyheter

Utblick USA: Analys av politik för energilagring i nyckelländer

Text: SHIRLY ZHU, Huvudanalytiker, Interact Analysis .Shirly har arbetat inom flera industrisektorer under sin 10+-åriga karriär, och genomfört projekt som kräver primär och sekundär forskning, såväl som kvantitativ och kvalitativ analys. Hon är främst inriktad på industriell automation, inklusive rörelse och industriella kontroller.

USA är världens ledande marknad för energilagring. Branschdata visar att landet installerade 4,8 GW batterilagring 2022, där marknaden för energilagring för bostäder växte snabbast, med en ökning på 47 % jämfört med föregående år. Under året förblev front-of-meter lagring den största marknaden och stod för över 80% av det totala antalet installerade.

Förutom affärsmodeller driver regeringens politik den snabba utvecklingen av energilagringsindustrin i USA. Efter vår analys av energilagringspolicyer i Tyskland och Kina kommer vi att analysera och sammanfatta USA:s energilagringspolicy.

Federala regeringens åtgärder för att driva utvecklingen av energilagring

Under de senaste åren har den federala regeringen tagit olika tillvägagångssätt för att främja utvecklingen av energilagring, som att uppmuntra diversifierad teknik, ekonomiska åtgärder (dvs skattelättnader) och utöka marknadstillträdet för energilagring. Dessutom är energilagring en av nyckelbranscherna där regeringen främjar lokal tillverkning i USA. Dessutom är förbättring av konkurrenskraften för energilagringsteknik ett centralt fokus för den amerikanska federala regeringen.

De olika åtgärder som införts av den federala regeringen för att driva utvecklingen av energilagring beskrivs nedan:

1. Förtydliga mål för teknikutveckling

2019 ändrade BEST Act (The Better Energy Storage Technology Act) U.S. Energy Storage Competitiveness Act, som antogs 2007. BEST ACT fokuserar på utbyggnaden av långvariga energilagringssystem som fortsätter att urladdas i minst 6 timmar (men oftare 10 till 100 timmar) och urladdning under perioder så långa som veckor eller månader för storskalig utveckling av allmännyttig teknik och säsongsbunden energilagring. I december 2020 föreslog U.S. Energy Administration (DOE) att lösa de tre stora utmaningarna – ”innovation här”, ”göra här” och ”distribuera överallt” – i Energy Storage Grand Challenge Roadmap (ESGC). ESGC är avsett att etablera och upprätthålla USA:s globala ledarskap inom energilagringstillämpningar och export till 2030, och bygga en inhemsk försörjningskedja genom att minska beroendet av utländska material och komponenter. Dessutom ger inflationsreduktionslagen, som infördes 2022, extra skattelättnader för energilagringssystem som uppfyller lägsta lokaliseringssatser.

2. Ekonomiska incitament

Den amerikanska regeringen gav mycket ekonomiskt stöd för utvecklingen av energilagringsteknik. År 2021 antog det amerikanska representanthusets transport- och infrastrukturkommitté lagen om infrastrukturinvesteringar och jobb, som tilldelade 500 miljoner dollar för demonstrationsprojekt för energilagring och 2,8 miljarder dollar för nya energiprojekt, inklusive batterimaterial och batteritillverkning. Det finns andra policyer och förordningar som också har rullats ut för att tilldela statligt stödda ekonomiska incitament för forskning och utveckling av energilagring och projektutbyggnad.

3. Finansiella system

Under 2019 ändrade lagen om innovation av batterienergilagring reglerna i energipolitiska lagen (släpptes 2005). Det klargjorde att energilagringsprojekt inom bostads-, industri- eller transportsektorerna är berättigade till ”lånegarantier för innovativ teknik.” DOE gav en lånegaranti på 504 miljoner dollar för vätgas- och energilagringsprojekt i Utah i juni 2022.

Kostnadsminskning för energilagringssystem är ett annat stort fokus för den federala regeringen

Baserat på forskning från National Renewable Energy Laboratory (NREL), lade ESGC fram ett mål på medellång och lång sikt om kostnadsminskning för energilagring – att sänka den genomsnittliga kostnaden för långvarig energilagring (utsläpp minst 12 timmar) till 0,05 USD per KWh till 2030. Planen ”Långvarig energilagringsforskning” som tillkännagavs av DOE 2021 föreslår att systemkostnaden för 10-timmars och över energilagring ska minskas med mer än 90 % inom 10 år, och planen tar också hänsyn till en mängd olika energilagringstekniker, såsom elektrokemisk, mekanisk, termisk och kemisk energilagring.

Mot bakgrund av de nuvarande höga systemkostnaderna har den federala regeringen infört en skattelättnad för energilagring

Under 2018 utfärdade USA en förordning som ger en skattelättnad på 30 % för berättigade energilagringsinstallationer i bostäder. Samtidigt, i september 2022, förlängde Inflation Reduction Act skatteavdraget för solenergiinvesteringar (ITC) i tio år (fram till 2033), och fortsatte att ge en skattelättnad på 30 % för energilagringsprojekt konfigurerade för förnybar energiproduktion och för oberoende energilagring omfattas av skatteavdragen. Flytten förväntas avsevärt öka entusiasmen hos nya energianvändare och investerare för energilagringsteknik, och därigenom främja den storskaliga utvecklingen av industrin och driva ner kostnaderna för energilagringssystem.

Dessutom utfärdade Federal Energy Regulation Committee direktiv 841 och direktiv 2222, som klargör marknadspositionen för energilagring och utökar energilagringsdeltagandet på elgrossistmarknaden till en minsta projektstorlek på 100KW.

Kalifornien är ledande inom USA:s energilagring

Kalifornien är den största energilagringsmarknaden i USA för olika applikationsscenarier, som t.ex. elprojekt framför mätaren, industriell och kommersiell energilagring bakom mätaren, och energilagring i bostäder, och delstatsregeringen har infört en rad policyer för att främja marknaden för energilagring i bostäder. Redan 2013 satte staten upp ett mål för installation av energilagring på ”1325 MW år 2020” (vilket överträffades), och sedan ett ökat mål på ”500 MW distribuerad energilagring till 2024.”

När det gäller skattesystem har Kalifornien implementerat Self-Generating Incentive Program (SGIP) sedan 2001, och 2009 inkluderades energilagring helt i programmets omfattning, vilket ger skattemässiga incitament för energilagringsprojekt i bostäder. Dessutom har staten förlängt programmet till 2024, med en budget på mer än 1 miljard dollar.

Utöver det finns även obligatoriska krav på installation av energilagring. Till exempel krävde direktivet om byggeffektivitetsstandarder som godkändes av California Energy Commission 2021 att nya och renoverade kommersiella byggnader och flerfamiljshus måste ha solcellssystem och energilagringssystem installerade från och med den 1 januari 2023.

Inom området för lagring av energi på framsidan av mätaren inkluderade delstatsregeringen i Kalifornien energilagring i Renewable Energy Portfolio Standard (RPS) 2017, vilket kräver att kraftbolag och elgrossister ska handla en fast andel (inledningsvis 20 %) av elen från förnybar energi källor (inklusive energilagring). Efter flera ändringar utfärdade delstatsregeringen det senaste kravet 2018 (Senatens lagförslag 100) att öka RPS till 60 % i slutet av 2030 och uppnå 100 % kolfri el till 2045. Kaliforniens proaktiva energilagringspolitik har gett ett betydande lyft till den lokala energilagringsmarknaden.

Texas, en annan stor marknad för energilagring i USA, introducerade relativt få energilagringspolicyer, och fokuserade i första hand på marknadsregleringar istället. 2019 tillät Texas allmännyttiga företag och elkooperativ att äga energilagringsanläggningar och sälja el eller kringtjänster utan att registrera sig som elproducenter. Under de senaste åren, med undantag för att Texas Electric Reliability Council (ERCOT) uppdaterade sina regler för elmarknaden, har vi inte spårat några andra incitament eller planeringsdokument för energilagring i Texas.

Arizona har satt upp ett mål för förnybar energi att stå för 15 % av den totala energin år 2025, medan utvecklingen av energilagring främst drivs av allmännyttiga sektorn. Arizona Corporation Commission (ACC) och elbolag i staten har föreslagit att utveckla ny energilagring, till exempel Arizona Public Service tillkännagav i februari 2019 planer på att bygga 850 MW batterienergilagring till 2025. Två stora energibolag – Tucson Electric Power och SRP – har också tillkännagett planer för utbyggnad av batterienergilagring.

Det är värt att notera att i slutet av 2022 tillkännagav delstaten New York att de reviderar sitt installationsmål för energilagring upp från 3GW till 6GW till 2030, och i mars 2023 tillkännagav New Mexico en energilagringsplan för att kräva att privata företag köper 2GW/7GWh energilagring till 2034.

Möjligheter och utmaningar samexisterar

Den amerikanska energilagringsmarknaden utvecklas snabbt. På marknaden bakom mätaren har ett åldrande elnätssystem, den frekventa förekomsten av storskaliga strömavbrott och höga energipriser stimulerat efterfrågan på energilagring i bostäder. Dessutom har gynnsamma policyer, såsom skattelättnader som ingår i den federala ”Inflation Reduction Act”, också antänt invånarnas och företagens entusiasm att installera energilagring. På front-of-meter-marknaden har den installerade kapaciteten för batterienergilagring ökat avsevärt, och många delstatsregeringar har satt upp mål för energilagringsupphandling för energibolag, med ett växande antal lokala myndigheter som förväntas införa eller förnya sina planer för utbyggnad av projekt. .

Samtidigt står den amerikanska energilagringsmarknaden inför utmaningar. Den federala regeringen lanserade en rad policyer som driver utvecklingen av energilagring, men politiken för energilagring varierar mellan staterna.

Till exempel antog Kalifornien olika proaktiva åtgärder för att främja utvecklingen av energilagringsmarknaden, medan Arizona för närvarande förlitar sig på allmännyttiga företag för att främja energilagring oberoende. Dessutom drivs och förvaltas elmarknaden i USA av olika regionala transmissionsoperatörer (RTO) och oberoende systemoperatörer (ISOs) i varje region, och därför varierar elmarknadens regler och regler från stat till stat. Till exempel krävde direktiv 841 utfärdat av FERC att hinder för småskalig energilagring skulle tas bort för att kunna delta i RTO- och ISO-marknaderna, men detta skulle kräva att alla regionala elmarknader anpassade sina egna regler. Detta har utan tvekan skapat problem med utplacering över hela landet. Hur man balanserar operativa regler för regionala elmarknader och minskar hinder för att implementera federal politik kan vara ett av de viktiga ämnena för energilagringspolitik i allmännyttiga skala i USA.