Nyheter

Schaeffler ökar ägarandelen i H2 Green Steel

Schaeffler och H2 Green Steel har beslutat att intensifiera sitt redan nära samarbete. De två företagen fattade beslutet under en nyligen genomförd finansieringsrunda där Schaeffler gick med på att investera ytterligare 65 miljoner euro, en betydande ökning som tar dess totala andel upp till 100 miljoner euro.

Det är det största kapital som Schaeffler någonsin har lagt på en minoritetsandel i ett annat företag. Som strategisk teknikpartner till H2 Green Steel kommer Schaeffler att kanalisera sitt kunnande till utvecklingen av nya stålprodukter, såsom grönt e-stål för elmobilitet.

Dessutom kommer de två företagen gemensamt att utveckla nya tillämpningar för användningen av hållbara rullningslagerlösningar i produktionen. Målet är att maximera produktionens effektivitet genom användning av förstklassiga komponenter och integrerade lösningar för tillståndsövervakning. De två företagen kommer även att dra nytta av varandras expertis inom områden som digitalisering och cirkulär ekonomi.

– För att uppnå hållbarhet genom hela värdekedjan krävs samarbete mellan starka partners som är villiga att gå framåt tillsammans med engagemang och beslutsamhet, säger Klaus Rosenfeld, CEO på Schaeffler AG. Schaeffler och H2 Green Steel är båda pionjärer med verklig innovationskraft, och nu sammanför vi dessa styrkor ytterligare. Den ökade kapitalandelen och det strategiska teknikpartnerskapet följer som nästa logiska steg på inköpsavtalet från 2021, där våra organisationer strävar efter att arbeta ännu närmare tillsammans. Tillsammans kan vi ge ett betydande bidrag till den globala omvandlingen av stålindustrin och minskningen av CO2-utsläpp.

Green steel: Avgörande för dekarbonisering

Schaeffler strävar efter det övergripande målet att vara helt klimatneutrala år 2040. Fram till år 2030 siktar företaget på att uppnå både klimatneutralitet i sina egna produktionsprocesser (Scope 1 och 2) och en 25-procentig minskning av utsläppen i leveranskedjan (Scope 3 uppströms). För att uppnå dessa ambitiösa mål fokuserar Schaeffler systematiskt på att minska koldioxidutsläppen i de material som de använder mest – inklusive, framför allt, stål. Varje arbetsdag bearbetar företaget en mängd stål som nästan motsvarar ett Eiffeltorn – någonstans över 7 000 ton. Fördelen med det gröna stål som köps från H2 Green Steel är att det har upp till 95 procent mindre ”inbyggda” CO2-utsläpp (Scope 3 uppströms) än konventionellt stål som produceras via masugnsmetoden.

Andreas Schick, Chief Operating Officer på Schaeffler AG:

– För Schaeffler är stål avgörande för att minska koldioxidutsläppen i vår leveranskedja. Partnerskapet med H2 Green Steel tar oss en lång bit på vägen mot vårt mål om klimatneutralitet. Vi är stolta över att vara världens första tier 1-leverantör som arbetar med H2 Green Steel som en strategisk teknikpartner. Detta är en hållbar, långsiktig investering i Schaefflers nätverk för denna ytterst viktiga materialkategori.”