Nyheter

Qvantum fortsätter sin europeiska expansion: Dags för Nederländerna

Mark Vellinga har utsetts till VD för det nya dotterbolaget- Qvantum Energietechnologie B.V. Mark kommer närmast från en position som kommersiell chef på ett av Nederländernas största värmepumpsföretag.

Mark Vellingas syn på Qvantum är tydlig:

– Den holländska marknaden är starkt beroende av fossila bränslen, och det är dags för alla att byta till förnybara energikällor. Det som drog mig till Qvantum är att man har en viktig och kraftfull vision – hur man möjliggör för de många människorna med tunna plånböcker att leva ett liv utan beroende av fossila bränslen. Medan de flesta företag i branschen enbart fokuserar på hårdvara och enfamiljshus, jobbar Qvantum också med lösningar och strategier för våra innerstäder.

– Att minska CO2-utsläppen i Europas stora städer kräver ofta komplexa lösningar. Qvantum har utvecklat en modulär värmepumpsplattform och en unik designprogramvara som kommer att göra det lättare än någonsin för installatörer att dimensionera, designa och underhålla sådana system än någonsin tidigare. Qvantum har ett brett erbjudande från design– och dimensioneringsprogramvara till hårdvara och utbildning av både installatörer och servicetekniker.

– Det är fantastiskt att arbeta med ett företag där det inte finns gammalt arvegods och där alla sinnen är öppna. Ändå har de vad jag tror kan vara den högsta koncentrationen av experter på värmepumpar- och lågtempererade fjärrvärmenät i världen. Kunskapen är otroligt imponerande – det finns människor här med 40 års erfarenhet av hållbar värmeteknik!

Qvantum grundades för 30 år sedan och har en historia av att tillverka skräddarsydda stora värmepumpar för speciella applikationer. För två år sedan ombildades bolaget och nu är målet att bli en ledare i göra Europas storstäder fossilfria. I januari gjorde man en av årets största investerarrundor bland onoterade bolag i Sverige och tog in 460 MSEK. I mars vann man pris för sin unika lägenhetsvärmepump på den stora ISH-mässan i Frankfurt och i juni vann samma värmepump även pris i Storbritannien.

Bland investerarna märks Thomas von Koch (Partner och tidigare och VD för EQT) som investerat genom sitt privata företag och IMAS stiftelsen som är en del av IKEA-sfären. Andra investerare är SEB Greentech, DIG Investment (kopplade till H&M Persson-familjen) och Gullspång Invest. Mats Rahmström, VD för Atlas Copco investerar genom sitt privata bolag och går in som industriell rådgivare i Qvantum.

Foto: user32212