Nyheter

Jungheinrich förvärvar robotikföretaget Magazino

Jungheinrich förvärvar Magazino, en München-baserad robotteknikspecialist. Utöver sitt aktieinnehav, som funnits sedan 2020 och utökades till 21,7 procent 2022, tar Jungheinrich över samtliga aktier som ägs av såväl grundarna som de tidigare delägarna, bl.a. Cellcom, Fiege Logistik och Körber.

Transaktionen trädde i kraft direkt efter undertecknandet denna vecka. Magazino kommer att fortsätta växa som ett självständigt företag inom Jungheinrich och även i synnerhet utnyttja koncernens globala försäljnings- och servicenätverk. Företaget kommer att fortsätta att vara under ledning av de två medgrundarna Frederik Brantner och Lukas Zanger och Dr. Moritz Tenorth.

För Jungheinrich är det fullständiga övertagandet av Magazino ytterligare ett strategiskt viktigt steg mot att stärka dess automationsexpertis.

Magazino grundades 2014 och sysselsätter cirka 130 personer och har ett av de största utvecklingsteamen för mobil robotik i Europa. Företaget erbjuder en stark teknologiplattform som gör att logistikrobotar även kan arbeta i en blandad människa-maskin-miljö.

Detta innebär att robotarna kan navigera intelligent i lagret och selektivt plocka upp och transportera nödvändiga föremål. Magazinos system och robotar används redan i lager hos olika industrikunder, online-återförsäljare och logistiktjänsteleverantörer.

Styrmjukvaran för robotar i komplexa logistikmiljöer är också redan integrerad i Jungheinrichs EAEa, en helautomatisk låglyftstruck, som presenterades för första gången på årets låglyftstruck för intralogistik.

För Jungheinrich är sammanslagningen ett idealiskt tillskott som en del av expansionen av den automatiserade och självkörande fordonsverksamheten. Framöver kommer Magazinos mjukvaru- och utvecklingsexpertis att integreras ännu närmare i Jungheinrichs produktutveckling.

Magazino får tillgång till Jungheinrichs internationella försäljnings- och servicenätverk och blir en del av en bred portfölj av produkter och lösningar inom intralogistik. Varumärket Magazino kommer att bevaras och företaget kommer att fortsätta arbeta med externa integrationspartners och kunder.

– Vi har arbetat nära Magazino i flera år nu, vi är på nivå med varandra och kommunicerar bra. Kemin stämmer helt enkelt. Nu tar vi nästa logiska steg i vårt samarbete och tar över Magazino fullt ut, säger Dr. . Lars Brzoska, styrelseordförande i Jungheinrich. Magazino är ett framgångsrikt företag med en mycket bra ledning och de bästa experterna på marknaden. Det har utmärkta mjukvarukunskaper och har utvecklat lösningar som har potential att forma framtiden för intralogistik på lång sikt. I koncernen kommer vi att använda oss av dessa färdigheter tillsammans för att driva vidareutvecklingen av innovativa automations- och robotlösningar.

Frederik Brantner, VD och medgrundare av Magazino:

– Behovet av lagerautomation växer ständigt. Genom att styra robotar i denna komplexa miljö har vi utvecklat en unik expertis som vi vill utöka ytterligare. Vi vill tacka våra tidigare investerare för det förtroende de visat oss, och för det många år av framgångsrikt samarbete. De har stöttat oss strategiskt och ekonomiskt fram tills nu och har gjort ett betydande bidrag till den fortsatta utvecklingen av vår verksamhet. Tillsammans har vi lagt grunden för nästa kapitel i Magazinos framgångssaga. Med Jungheinrich kommer vi att fortsätta att utöka vårt tekniska ledarskap inom intralogistik och även expandera internationellt.