Nyheter

Byggstart för jätteprojekten Yggdrasil och Valhall PWP-Fenris

Byggstarten av nästa stora utvecklingsprojekt på norska kontinentalsockeln Yggdrasil och Valhall startade i förra veckan. Milstolpen markerades av att de första stålplåtarna för Hugin A och Valhall PWP kapades hos Aker Solutions på Stord.

– Dessa projekt ger högt värdeskapande och omfattande ringeffekter över hela branschen. Bara på Aker Solutions rekryterar vi över 2 000 nya medarbetare i Norge. Dessutom kommer vi att ta emot 100 nya lärlingar varje år framöver, säger Sturla Magnus, Executive Vice President New Build på Aker Solutions.

Den 16 december 2022 tecknade Aker Solutions och allianspartners kontrakt med Aker BP med ett totalt värde för Aker Solutions på närmare 50 miljarder NOK, vilket var företagets högsta orderingång på ett kvartal någonsin.

En stor del av arbetet är fyra nya offshoreplattformar inklusive stålunderrede, varav de två största – Hugin A och Valhall PWP – kommer att monteras och levereras från Aker Solutions varv i Stord. Arbetet görs tillsammans med Aker BP, Siemens Energy och ABB i allianserna för installationer med fast botten.

När de första stålplåtarna för Hugin A och Valhall PWP kapades idag, markerar det en stor milstolpe i dessa jätteprojekt. Aker BP:s projektledare för Hugin A, Håkon Skofteland, och projektdirektör för Valhall PWP-Fenris, Rannveig Storebø, fick äran att trycka på startknappen, under säker instruktion av Aker Solutions-lärlingarna Denise Åkerøy och Tor Litlabø. 

– Dagen är viktig, inte bara för Aker BP, Aker Solutions, licens- och samarbetspartners, utan för hela leverantörsindustrin. Efter flera år av ingenjörskonst och planering går vi nu in i byggfasen. Dessa projekt kommer att involvera flera hundra underleverantörer och får stora ringeffekter i form av inkomster och jobb i lokalsamhällen i stora delar av Norge, säger Magnus.

Hugin A är en del av Yggdrasil-utvecklingen och består av en produktionsplattform på 28 000 ton, förutom ett 20 500 tons stålunderrede som ska levereras från Aker Solutions varv i Verdal. Utöver Stord och Verdal kommer även Aker Solutions varv i Egersund och Sandnessjøen att bygga moduler medan Leirvik AS levererar bostäderna. Hugin A blir det största plattformsdäck som någonsin har monterats inne på varvsområdet på Stord.

Valhall PWP är en produktionsplattform på 15 500 ton för Valhallfältet och kommer att monteras på Stord. Det 9 500 ton tunga stålunderredet kommer att levereras från Verdal. Dessutom kommer Sandnessjøen, Worley Rosenberg och Nymo i Arendal att bidra i byggarbetet.

 Fältutvecklingen omfattar även de två obemannade plattformarna Hugin B och Fenris, som kommer att byggas i sin helhet i Verdal, medan Aibel kommer att bygga plattformsdäcket för Munin.

Aker Solutions har också betydande undervattens- och offshoremodifieringsleveranser till Yggdrasil och Valhall PWP-Fenris.

Projekten ger aktivitet och intäkter som är avgörande för att kunna vidareutveckla branschen de kommande åren. Majoriteten av Aker Solutions cirka 9 000 anställda på företagets 14 orter i Norge kommer att arbeta med genomförandet av dessa och andra projekt som har kommit till följd av det aktivitetspaket som Stortinget antog 2020.

– I omställningen till en industriell framtid med större inslag av förnybara energiprojekt bidrar dessa stora projekt till att Aker Solutions kan planera långsiktigt. Genom en rad uppgraderingar av våra varv och anläggningar, omfattande kompetensbyggande åtgärder och betydande investeringar i digitalisering, robotisering och annan teknik, ökar vi vår effektivitet för att genomföra dessa projekt, och stärker vår konkurrenskraft. Detta kommer också att ge oss en solid utgångspunkt när vi successivt ökar vår aktivitet mot marknader för förnybar energi, säger Magnus.

Inklusive ringeffekter för leverantörer och omgivande samhällen bidrar Aker Solutions verksamhet till många tusen jobb. De projekt som Aker Solutions vunnit som ett resultat av aktivitetspaketet gör det möjligt att rekrytera över 2 000 nya medarbetare i Norge, förutom att skapa plats för 100 nya lärlingstjänster varje år.