Nyheter

Nytt samarbete: SSAB och Vesivek om leveranser av fossilfritt stål

SSAB och takföretaget Vesivek inleder ett samarbete för att ta fossilfritt stål till Vesiveks takprodukter 2026. Färgbelagt stål är ett långvarigt takmaterial, det är hållbart och återvinningsbart. 

Dessa egenskaper är också efterfrågade i takprodukter. Användningen av SSAB Fossilfritt TM -stål i färgbelagda stålprodukter och tak förbättrar möjligheterna för konsumenterna att i framtiden välja ännu bättre byggprodukter miljömässigt.

– Jag är glad över att ha Vesiveks fossilfria stål som partner. Vi arbetar tillsammans för att minska koldioxidutsläppen inom byggbranschen. Våra högkvalitativa produkter stärker båda företagens konkurrenskraft, säger Lotta Ruottinen , försäljningsdirektör för SSAB Europe. Samarbetet med Vesivek för att ta ut fossilfritt stål till konsumenterna stödjer hela den fossilfria värdekedjan. Vi vill främja ansvarsfulla och hållbara affärer genom hela värdekedjan och vi vill också hjälpa våra partners, kunder och slutkunder att göra ansvarsfulla val.

– Vi vill påskynda användningen av fossilfritt stål i Finland och Sverige under två år. Först genom att använda stål framställt med en miljövänlig, fossilfri tillverkningsprocess, som i framtiden kommer att tillverkas av vätereducerat järnsvamp. Dessutom vill vi tillsammans med SSAB förbättra utnyttjandet av återvunnet stål ytterligare, säger  Kimmo  Riihimäki , VD för Vesivek Group.

– Vesivek återvinner redan mer än 95 % av rivningsavfallet och 100 % av stålet i Finland och Sverige. Vår vilja är nu att tillsammans med SSAB öka utnyttjandet av återvunnet stål. Redan nu kan vi enkelt sortera stålet i olika kvalitetsströmmar för användning, avslutar Riihimäki.