Nyheter

Nu startar samråd för CCS-anläggningen i Slite på Gotland

Heidelberg Materials arbetar med att ställa om svensk cementtillverkning och vill vara redo att driftsätta en fullskalig CCS-anläggning vid cementfabriken i Slite år 2030. CCS-satsningen kommer innebära en historisk ombyggnation av den befintliga verksamheten. Idag inleds samrådet inför Heidelberg Materials ansökan om ett nytt tillstånd för cementfabriken i Slite på Gotland.

Heidelberg Materials ställer om cementtillverkningen vid Slitefabriken. Målet är att kunna producera cement i Slitefabriken utan klimatavtryck år 2030. Detta ska uppnås genom att fortsätta öka andelen bioenergi och ersättningsmaterial för kalksten, i kombination med etableringen av en en fullskalig anläggning för infångning av koldioxid – som en del i en så kallad CCS-värdekedja (Carbon Capture and Storage).

CCS-anläggningen i Slite dimensioneras för att fånga in upp emot 1,8 miljoner ton koldioxid, såväl fossil som biogen, årligen. Det motsvarar fyra procent av Sveriges totala utsläpp idag. När både fossil och biogen koldioxid fångas in, skapas en betydande kolsänka. Den infångade koldioxiden kommer att transporteras för att lagras permanent i berggrunden. Över tid ombildas koldioxiden till att åter bli ett mineral i berggrunden.

– Projektet är historiskt och ett av de största industriomställningsprojekten som pågår i Sverige. CCS-satsningen är en viktig pusselbit för att Sverige ska nå sina klimatmål. Att ställa om Slitefabriken är också helt avgörande för att säkerställa konkurrenskraft och därmed att vårt samhälle har en tryggad beredskap och en hållbar försörjning av cement över tid, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige.

CCS-satsningen kommer innebära en väsentlig om- och tillbyggnad av den befintliga verksamheten i Slite. Heidelberg Materials planerar därför att ansöka om nytt tillstånd enligt miljöbalken för verksamheten vid cementfabriken i Slite.

Ansökan om ett nytt fabrikstillstånd kommer i huvudsak att omfatta:

Utvecklad fabriksverksamhet, inklusive en ny anläggning för avskiljning av koldioxid och tillhörande infrastruktur.

Utbyggnad av bolagets hamn i Slite för transport av material och utlastning av koldioxid.

Produktion av cement med en större andel nya och återvunna material, en ökad energiåtervinning och en större andel bioenergi.

Heidelberg Materials håller nu samråd med berörda myndigheter, organisationer och allmänheten. Samrådet syftar till att ge berörda aktörer möjlighet att lämna synpunkter på den planerade verksamheten och den bedömning av miljökonsekvenserna som ska göras inför tillståndsansökan.

Samrådet inleds den 4 september och fram till den 17 oktober 2023 finns det möjlighet att lämna skriftliga synpunkter. Som en del av samrådet bjuder Heidelberg Materials in till öppet hus den 26 september i Slite för att informera om den planerade verksamheten och ge allmänheten möjlighet att ställa frågor.

Heidelberg Materials målsättning är att lämna in ansökan om tillstånd till mark- och miljödomstolen under första halvåret 2024.

Samrådsunderlaget och mer information om samrådet finns tillgängligt på:

https://www.cement.heidelbergmaterials.se/sv/fabrikstillstand

Om Heidelberg Materials CCS-projekt i Norden

CCS, Carbon Capture and Storage, innebär att den koldioxid som uppstår vid exempelvis en industriell process som cementproduktion, fångas in, komprimeras till flytande form och transporteras för att injekteras ner i berggrunden under havsbotten för permanent lagring, i stället för att släppas ut i atmosfären. Över tid återmineraliseras koldioxiden och blir en del av berggrunden.

CCS är en viktig pusselbit för att uppnå stora utsläppsminskningar i cementindustrin. Det beror på att den största delen av koldioxidutsläppen är oundvikliga och uppstår när huvudråvaran kalksten hettas upp (ca 60 procent). CCS i cementindustrin möjliggör också att utsläpp från bioenergi som används vid tillverkningen fångas in och på så sätt skapas en kolsänka.

Stort fokus ligger parallellt på att samtidigt minska de totala koldioxidutsläppen och hushålla med resurserna. Det sker i alla delar av cementtillverkningen och i värdekedjan, från en ökad andel bioenergi i produktionen, återvunna material i cement och betong, och minskad andel kalksten i tillverkningen, till elektrifiering av arbetsprocesser och transporter.

Brevik CCS

Vid cementfabriken i norska Brevik bygger Heidelberg Materials nu en fullskalig CCS-anläggning som planeras att driftsättas om något år. Den kommer då vara världens första cementfabrik med CCS i industriell skala där 400 000 ton koldioxid årligen fångas in.

Slite CCS

I Slite på Gotland pågår planeringen för att etablera en CCS-anläggning som är mer än fyra gånger så stor som den vid fabriken i Brevik. Anläggningen i Slite dimensioneras för att fånga in cementfabrikens koldioxidutsläpp om uppemot 1,8 miljoner ton varje år. Det motsvarar idag cirka fyra procent av Sveriges utsläpp.

I Slite tillverkas omkring tre fjärdedelar av all cement som används i svenskt samhällsbyggande. Tillgången till inhemsk producerad cement utan klimatavtryck är en grundpelare för att hela den svenska bygg- och anläggningssektorn ska nå sina klimatmål.

För att omställningen av cementfabriken i Slite ska kunna genomföras till år 2030 som planerat behövs en förstärkt elförsörjning till och på Gotland. Det årliga elbehovet blir uppemot 1,5 TWh med ett effektbehov på uppemot 250 MW för hela den framtida klimatanpassade verksamheten. Omställningen av fabriken på Gotland är beroende av att elnätet uppgraderas i god tid innan 2030 för att säkerställa tillräcklig tillgång till el och effekt.

CCS-anläggningen i Slite innebär en total investering i storleksordningen 10 miljarder SEK.

Läs mer om projekten här: 

Slite CCS (Carbon Capture and Storage) – samlad information (heidelbergmaterials.se)