Nyheter

Cybersäkerhet för egenföretagaren – så håller du dig säker utan en IT-avdelning

För de som söker frihet och självständighet i sitt yrkesliv är att starta eget ett lockande alternativ. I dagens digitala tidsålder finns det fler möjligheter att starta eget än någonsin tidigare, men således också mer att tänka på. Cybersäkerhet är just en sådan aspekt av verksamheten som tenderar att hamna i skymundan.

Vi hoppas kunna råda bot på detta i följande artikel.

Ha starka lösenord

Det första steget i alla säkerhetsstrategier är att skaffa sig ett starkt lösenord. Undvik gärna lösenord som är lätta att gissa, till exempel 123456, qwerty, eller password. Ett lösenord som är långt och som innehåller symboler, bokstäver och siffror är generellt sett säkert. Wikipedia har en lista på de 10 000 populäraste lösenorden och den är intressant att läsa igenom. Om du hittar ditt lösenord här är det definitivt dags att byta. Ett brute-force program går igenom dessa på mindre än ett ögonblick.

Överväg också att använda en lösenordshanterare. Med dessa behöver du inte memorera eller skriva ned dina lösenord, vilket innebär att de kan vara längre och mer komplexa.

Multifaktorsautentisering

Många tjänster erbjuder multifaktorsautentisering. Vi rekommenderar att nyttja detta så ofta som möjligt. Med MFA skapar man ett extra säkerhetslager mellan sitt konto och cyberbrottslingar. I vanliga fall är allt som krävs för att ditt konto ska vara röjt att lösenordet och användarnamnet läcker, men med multifaktorsautentisering blir det betydligt svårare att göra intrång. Hur exakt dessa fungerar varierar från tjänst till tjänst, men generellt sett används antingen speciella appar, säkerhetsfrågor, biometrisk data, SMS eller e-postbekräftelse.

Säkerhetskopiera ofta

Att säkerhetskopiera filer är någonting som alla bör ha som vana. Det är inte bara cyberattacker som kan leda till att du förlorar viktiga data. Även en trasig hårddisk och ändringar som genomförts av misstag är viktiga att kunna åtgärda. Säkerhetskopiering behöver inte heller ske manuellt. Du kan enkelt automatisera processen genom att installera specifika hårdvarukonfigurationer och molntjänster. Fördelen med molntjänster är också att du till på köpet får tillgång till filerna från mobilen, laptopen och vilken annan enhet med internet och webbläsare som helst.

Håll dina enheter uppdaterade

För att hålla sin verksamhet säker är det viktigt att utföra rutinmässiga uppdateringar av programvaran. Se till att du har den senaste versionen av operativsystemet, ladda ner VPN-tjänster, antivirusprogram och brandväggsskydd. Cyberbrottslingar förlitar sig ofta på att offren använder mjukvara som inte uppdaterats på länge och som innehåller välkända buggar de kan exploatera.

All mjukvara innehåller buggar och det är omöjligt att upptäcka alla i förväg. IT-system förlitar sig istället på att användaren regelbundet laddar ner uppdateringar som kontinuerligt förbättrar säkerheten. Därför är det mycket viktigt att uppdatera samtliga program på alla dina enheter så fort en ny uppdatering finns tillgänglig!

Försiktighet

Den bästa säkerhetsåtgärden är också den simplaste – var försiktig. Fördelen med denna strategi är att den inte kräver någon ytterligare teknologi mer än sunt förnuft. När du är ute på nätet bör du alltid avvakta och tänka extra innan du klickar på länkar, laddar ner någonting eller pratar med folk. Fel länk kan leda till att dina konton röjs, nedladdningar kan ge dig virus och främlingar som upprättar kontakt med dig via nätet kan vara försök till nätfiske eller andra sorters manipulation.