Nyheter

Metsä Group planerar för biologisk mångfald för sina fabriksområden

Metsä Group stärker den biologiska mångfalden i den mark de äger i Kemi, Finland. Området på mer än 650 hektar omfattar Metsä Groups fabriksområde och marker i stadsmiljön Kemi. Metsä Group har en bioproduktfabrik och en kartongfabrik under uppbyggnad i Kemi. Metsä Groups mål är att öka den regionala biologiska mångfalden på alla fabriksplatser, som är fler än 20 i olika delar av Europa.

Syftet är att förändra markanvändningen i Metsä Groups Kemi-område på ett sådant sätt att naturtillståndet i industrimiljön förbättras. Projektet tar hänsyn till den lokala naturens särdrag och förbättrar livsvillkoren för hotade arter. Områdets naturliga mångfald ökas experimentellt och med de senaste driftsätten.

Till Kemi fabriksområde kommer till exempel mer än 12 hektar ängar, åkrar och stekområden att läggas till. Vid etablering av öppna livsmiljöer används endast lokal vegetation. Habitater är etablerade på ett sådant sätt att de är lämpliga för hotade arter. Flera andra sätt att öka den biologiska mångfalden i industrimiljöer prövas också på fabriksområdet.

Planerna för biologisk mångfald omfattar även mark som ägs av Metsä Group utanför fabriksområdet i Kemis stadsmiljö. Dessa områden är till för de boendes rekreationsbruk. Nya sätt att öka grönområdenas biologiska mångfald utvecklas i samarbete med Kemi stad.

– Att stärka naturtillståndet är målet för Metsä Groups förnyande skogsbruk, som med pilotprojektet i Kemi expanderar från naturskogar till industriområden och städer. Även deras biologiska mångfald kan förbättras från dagens nivå, om det finns vilja och kunnande och saker görs tillsammans. Det här kan vara en gemensam riktning för hela branschen, säger Metsä Groups vd Ilkka Hämälä .

Metsä Groups samarbetsnätverk kommer att utökas allt eftersom projektet fortskrider. Dess nyckelpartner är Villi vöhyke-föreningen, som representerar spjutspetskompetensen inom biologisk mångfald i den byggda miljön.

– Metsä Group har mod och en övertygande och hög ambition när det gäller att skydda den biologiska mångfalden i Kemi. Omfattningen av de nya naturmålen är exceptionellt bred och mångsidig och omfattar den bebyggda miljön som en del av förnyelse av markanvändningen. Metsä Group är en stor aktör, så vårt agerande har hävstång för en bredare kulturell förändring mot huvudfåran för att vårda biologisk mångfald, även internationellt, säger Jere Nieminen, ordförande i Villi vöhyke ry .

– Metsä Groups initiativ är viktigt för staden Kemi. Tillsammans kan vi utveckla och stärka Meri-Laps pionjärroll för att bevara vår natur. Samexistensen av industri och natur tjänar oss alla, säger Matti Ruotsalainen , borgmästare i Kemi .

Kemis pilotprojekt pågår och olika åtgärder för andra Metsä Groups fabriker kommer att genomföras i etapper under de närmaste åren, med användning av verksamhetsmodeller som utvecklats i Kemi.

Metsä Groups mål är att inkludera planerna för biologisk mångfald för fabriksområdena som en del av fabrikernas miljörapportering. Bolagets målsättning för de närmaste åren är också att tillsammans med sina intressenter ta fram planer för den byggda miljön mot internationellt accepterade kriterier och standarder.