Nyheter

Banbrytande ny materialinnovation

Adsorbis unika teknik skapar luftreningsfilter från cellulosa. En banbrytande ny materialinnovation som bygger på forskning vid Chalmers. Adsorbis lösning är en utmanare till konventionella filter som använder aktivt kol. Aktivt kol är negativt för miljön på grund av höga koldioxidhalter i framställningen. Adsorbis cellulosabaserade supermaterial ger däremot minimal påverkan på miljön i kombination med en kostnadseffektiv framställning.

Nu säkrar Adsorbi 4,2 miljoner kronor i seed-finansiering från Metsä Spring, Chalmers Ventures och Jovitech Invest. Den nya finansieringen kommer att användas för att fortsätta testning och produktutveckling mot luftfilterindustri samt att öka försäljning inom luktborttagning och konstkonservering.

– Vi vill tacka Chalmers Ventures för deras fortsatta stöd för vårt bolag, samt välkomna nya investerare Metsä Spring och Jovitech Invest. Nu har vi ett drömteam av investerare som förstår deep tech startups, kemiindustrin, såväl som nya användningsområden för cellulosa. Vårt patenterade material kan användas överallt där luftföroreningar är ett problem – i luftfilter, produkter som tar bort dålig lukt och på museer för att skydda konstverk. Det betyder att vi kan ta oss an flera stora marknader, säger medgrundare och VD för Adsorbi, Hanna Johansson.

Global marknadspotential och impact

Eftersom materialet har stora fördelar både teknisk och ekonomiskt är det en affär som lämpar sig för global uppskalning. Nu går Chalmers Ventures in och gör ytterligare investering i portföljbolaget.

– Det är verkligen spännande att se hur Adsobi kan vara en disruptiv utmanare på en global marknad, säger David Storek, bolagsansvarig på Chalmers Ventures. Adsorbi är ett utmärkt exempel på att ta forskning från labb till marknad. I det här fallet, en stor global marknad där vi kan skapa massiv impact genom bättre luftkvalitet för en miljard människor. Med Metsä Spring och Jovitech Invest får vi ytterligare kvitto på bolagets potential och kan fortsätta skapa nytta för Chalmers och samhället.

Unika fördelar:

Adsorbis material möjliggör luftfilter med längre livslängd, vilket både är miljövänligt och kostnadseffektivt.

Materialet kan skräddarsys till önskad form, storlek och porstruktur, detta möjliggör optimal luftrening

Framställningen av material använder bara hållbara produktionsmetoder för att minska miljöpåverkan använder restprodukter från nordisk skog

Foto: AdamNir