Nyheter

Rapportsläpp: Reformer för en bättre expertskatt

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna lanserar nu rapporten ”Reformer för en bättre expertskatt”. Kompetensförsörjningen till den kunskapsintensiva industrin är avgörande för klimatomställningen. En förutsättning för att den ska fungera är konkurrenskraftiga villkor.

Idag släpper IKEM en rapport med förslag om att reformera svensk expertskatt. De nuvarande skattereglerna innebär att 25 procent av utländska nyckelpersoners inkomster undantas från skatt i fem år. Detta omfattar personer som beviljats ”expertstatus” eller vars inkomst är över 105 000 kronor i månaden. År 2022 omfattades knappt tusen personer av expertskatten.

Den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen finns på en global arbetsmarknad och IKEM:s rapport visar att jämförbara länder har en mer fördelaktig skattepolitik för arbetskraftsinvandrare.

– För att komma i nivå med jämförbara länder så behöver svensk expertskatt utökas så att 50 procent av inkomsten undantas beskattning. Dessutom måste inkomstkravet för att omfattas av undantagen sänkas från 105 000 kronor per månad till 80 000 kronor, och tiden för skatteundantagen behöver förlängas från fem till sju år, säger Caspian Rehbinder, rapportförfattare och ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på IKEM. 

Till år 2030 behöver innovations- och kemiindustrin rekrytera 10 000 nya medarbetare med eftergymnasial utbildning och ytterligare 6 000 med forskarutbildning. En viktig förklaring till det växande kompetensbehovet är teknikskiftet för en hållbar och fossilfri produktion. Samtidigt uppger 70 procent av industriföretagen att de har svårt att rekrytera högkvalificerad personal och 60 procent av företagen varnar för att kompetensbristen redan nu är ett hinder för klimatomställningen.

– Företagen står inför en av de största förändringarna i modern tid när de nu på rekordtid ska ställa om till en hållbar produktion. Samtidigt är kompetensbristen alarmerande hög. Regeringen måste ta tag i dessa frågor om Sverige ska nå klimatmålen med bibehållen konkurrenskraft, avslutar Caspian Rehbinder, rapportförfattare och ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på IKEM. 

Foto: Dmitriy